Artikkel

Sitronfullmåne  (En Helt Raw Påskekake 🙂 )

Noen kaker er så sunne at vi (nesten) kan spise dem hver dag. Raw food-kaker er egentlig en genial oppfinnelse for kakeelskere, helsebevisste og dyrevennlige. Miljøhensynene kommer lenger bak i rekka, dessverre er det så mange av ingrediensene som kommer langt herfra!

For eksempel kokosoljen er det vanskelig å klare seg uten i raw food-kakeverdenen. Den gir akkurat den gode konsistensen på kakebunnen og ofte fyllet som vi ellers trenger stekeovnen for å oppnå.

Tilbake til saken: Lecitinpulver kommer nok også langveisfra, oftest utvunnet av soyabønner, selv om det også finnes i eggeplommer og solsikkefrø. Det brukes ofte i slike kakeoppskrifter, fordi det tykner ”kremen”, som hovedsakelig er laget av bløtlagte nøtter og kjerner, og fordi det fungerer som et emulgeringsmiddel ved å binde seg til både fett og vann. Lecitin skal gi ernæringsmessig støtte til forbrenning, lever- og hjerte/kar-, hjerne- og nervefunksjon. (Et par spiseskjeer kan gjerne has i en grønn smoothie, om du vil. Foruten helsefordelene gir det også en mer fyldig smak.)

Men nå er det påskekake på menyen, den påskegule fargen skyldes gurkemeie, som forresten også er kjempesunn, men det kan vi ta mer om en annen gang 😉

Oppskriften er fra et Kamille-blad. De har sakset den fra boka ”Rawcake” av Caroline Fibæk: Her kan du lese mer om den norske utgaven og eventuelt bestille: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8293077034

 

SITRONFULLMÅNE – oppskrift
Kakebunn:

2 dl mandler, bløtlagt i vann i omtrent to timer
1 dl dadler, (sammenpresset) uten stein
1 ss kokosolje
½ dl revet kokos

Sitronkrem:
6 dl cashewnøtter, bløtlagt i vann i omtrent to timer (jeg brukte macadamianøtter og pinjekjerner i stedet, halvparten av hver, og det gikk fint)
4 ss kokosolje
1 ss kakaosmør, smeltet over svak varme
5 ss sitronsaft
1 ts vaniljepulver
3 ss lønnesirup
1 ts revet sitronskall (økologisk, så slipper du smaken av og inntaket av gift)
1 ts gurkemeie (jeg brukte to, da ble det dobbelt så gult 😉
2 ss lecitin
1 klype salt
Pynt:
Friske bær og kanskje noen blader sitronmelisse? Jordbærene jeg brukte er vel sprøytet omtrent 27 ganger i løpet av den korte vekstsesongen, men hva gjør man ikke når det ikke finnes bedre alternativer…….

Kakebunn: Mal mandlene i en food processor.
Ha i dadler, kokosolje og revet kokos og kjør til du får en deig.
Løsne ringen rundt en ikke altfor stor springform og legg den på et kakefat.
Trykk deigen på kakefatet ut til kanten av springformringen.
Fjern ringen og sett fatet i kjøleskapet så bunnen kan stivne mens du lager sitronkrem.
Neida, her er det ikke innlagte hvilepauser  😉

Sitronkrem: Kjør nøttene i en kraftig blender/food processor sammen med olje, kakaosmør, sitronsaft og honning.
Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør igjen til du har en tykk, gul krem.
Bre kremen over kakebunnen.
Om du venter ti minutter etter at lecitinen er tilsatt oppnår den maks tykkhet, for å si det sånn.
Da burde den være enkel å bre utover uten hjelp av kanten på springformen.
Hvis den ikke er så kremete og tykk i konsistensen som du synes den burde være, så bruk springformen som støtte til kaken har stått kaldt en stund.
Jeg tilsatte litt FiberHusk i et anfall av ”dettekommerikketilågåbra”, men kunne nok med fordel stolt på oppskriften, da ville kremen blitt mindre kornete.

Sett kaken i fryseren i minimum en time, da er den fast og du kan fjerne springformsiden.
Pynt med friske bær, og nyt en deilig syrligsøt kake med god samvittighet:-)

 

 

/!\ error getUserMedia.