Artikkel

Aubergineruller med krydrede vegetariske kjøttboller-1

Dette er veldig godt, altså!
Lag det gjerne som en skikkelig god og varmende vintermiddag eller søndagsmiddag sammen med for eksempel kokosris med quinoa pluss en frisk og fargerik salat.

Det er veldig likt den tyrkiske retten Patlican Sarmali Köfte.
Inspirasjonen kommer fra bloggeren av Et kjøkken – han har et spennende konsept på sin blogg, med matkultur og oppskrifter fra Tyrkia, Midt-Østen og det østre Middelhav.

Jeg har byttet ut de tyrkiske kjøttbollene med vegetariske sådanne, og disse er gode med blant annet de sorte bønnene, diverse kryddere, noen hakkede nøtter, løk og hvitløk. Bruk gjerne oppskriften i andre sammenhenger – klem dem flate i pannen som burgere, eller server dem med tradisjonelt kjøttkaketilbehør som ertestuing, surkål, tyttebærsyltetøy, kokte grønnsaker og en god saus.

Om oppskriften ser omfattende ut, kan du lage de vegetariske kjøttbollene dagen i forveien, da går det greit å lage retten ferdig neste dag.

Her er noen andre spennende retter med aubergine:
Ovnsbakt aubergine med ingefær og hvitløk
Aubergine med tahinidressing og granateplefrø.
Sennepsild av aubergine

AUBERGINERULLER MED KRYDREDE VEGETARISKE KJØTTBOLLER
(For to til fire personer, avhengig av mengde tilbehør)

Til auberginerullene
2 auberginer, medium store, i totalt 8 skiver
olivenolje
Himalayasalt eller havsalt

Vegetariske kjøttboller
2 ss linfrø, knust
5 ss varmt vann
2 bokser ( = 5dl ) sorte, kokte bønner, skylt og avrent
1 dl nøtter (f.eks hassel eller pekan)
5 ss kikertmel, toppede
2 ss soltørket tomat i olje, i biter
1/2 gul løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, skivet
1/2 ts timian, tørket
1/2 ts ingefær, malt
1 ts oregano, tørket
1/2 ts allehånde eller muskat, malt
1/2 ts havsalt
1/4 ts pepper, malt

Tomatsaus
500 gram tomat på boks, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
resten av auberginene, finhakket
1 grønn paprika eller to milde, grønne chili, grovhakket
salt og pepper  etter smak
eventuelt en tomat i skiver

Garnityr:
Bladpersille eller koriander, grovhakket

  1. 1. Sett stekeovnen på 230 grader over- og undervarme.
    2. Skjær vekk tuppen på auberginene, skrell dem delvis.
    3. Del opp i cm-tykke skiver, legg de åtte største på bakepapirkledt stekeplate,  som er penslet med olivenolje.
    4. Pensle oversiden med olivenolje også, og strø over havsalt.
    5. Stek i omtrent femten minutter, til møre.
    6. Legg de knuste linfrøene i en kopp, hell over det varme vannet og rør et par ganger.
    (De gir saftighet og har bindingsevne tilsvarende egg)
    7. Rens og hakk løk og hvitløk, og stek i panne til mykt, sammen med krydderne.
    8. Miks nøttene i en food processor eller hakk dem til halvgrove.
    9. Ha i og miks resten av ingrediensene: Bønner, kikertmel, soltørket tomat, linfrøblandingen og løkblandingen fra stekepannen, salt og pepper.
    10. La deigen hvile i en halvtime, da blir den fastere.
    11. Form en kjøttkakestor ball og stek en prøvekake: Er den for løs: Ta i mer kikertmel, er den for kompakt: Ta i litt vann.
    Det blir omtrent tolv stykk – de som blir til overs er gode på brødskiva, til lunsj eller frys dem ned. De kan eventuelt forstekes litt i ovn, så blir det kortere steketid i pannen.12. Ha alle ingrediensene til tomatsausen i en ildfast form og rør litt rundt.
    13. Rull en aubergineskive rundt hver bolle, legg den i formen med skjøten ned.
    14. Legg eventuelt en tomatskive oppå hver rull.
    15. Stek i 15 – 20 minutter.
    Rett før servering kan du klippe over litt friske urter, som bladpersille eller koriander.

Kos deg med et varmende og godt måltid 🙂

 

 

/!\ error getUserMedia.