Artikkel

Chili sin carne med rødbeter og koriander-1

Denne gryteretten smaker kjempegodt og er super å lage til en stor sammenkomst! Den er et flott blikkfang, den tåler godt å stå i en stor gryte og småsimre og vente på at gjestene er klare. Den kan lages dagen i forveien, og den er enkel å servere.

Hvis chili con carne (med kjøtt) er en av verdens mest kjente retter til nå, kan vi jo satse på at chili sin (uten) carne, blir den hardeste konkurrenten? Et kjapt Google-søk viste i alle fall at den sistnevnte finnes i et temmelig stort antall varianter.

Denne har rødbeter som hovedingrediens. Da blir den fantastisk vakkert rød i fargen, kler den friske grønne korianderen ekstra godt, og de sterke krydderne er perfekte mot den tunge, søte og litt jordaktige rødbetesmaken.
Her er en annen nydelig oppskrift med rødbeter i hovedrollen:Rødbeteburgere.

Helsefordeler rødbeter og chili:
Rødbeter er rike på kalium, jern, magnesium og folat. Kalium og folat er viktige for hjertehelsen og for produksjon av røde blodlegemer.
Rødbeter virker betennelseshemmende, avgiftende, kreftforebyggende og immunstimulerende, opplyser Hartvig i «Mat for immunforsvaret».
Kapsaicin i chili øker forbrenningen, og forsøk har vist at det kan ta livet av kreftceller, skriver ernæringsfysiologene Bergseng og Haftsten i «Plantebasert ernæring».

CHILI SIN CARNE MED RØDBETER – oppskrift
(Til fire personer)
*4 ss rapsolje
*3 toppede ts malt spisskummen
*1 flat ts chilipulver
*1 flat ts malt kanel
*1 fersk cayennepepper/chili, rød, med frø
*2 fedd hvitløk

*500 gram rødbeter
*1 gul paprika
*1 rød paprika
*1 gul løk
*1 boks hakkede tomater (400 gram)
*1 dl tomatpuré
*2 bokser kokte, skylte bønner (= ca 600 gram)
(Alle slags bønner kan brukes – ta det du har, for eksempel store, hvite bønner, kidneybønner eller kikerter)
*Salt og pepper – smak til
*1 håndfull frisk koriander

 1. 1. Vask og skrell rødbetene, del dem i bitestore stykker. Skrell og grovhakk løken. Del gul og rød paprika i to, fjern frø og del i små biter.
  2. Ha oljen i en gryte på medium varme.
  3. Rør inn malt spisskummen, cayenne og kanel og stek til det begynner å lukte godt.
  4. Del chilien i tynne skiver, skrell og hakk hvitløken – oppi gryta med dem. Rørestek, så det ikke svir seg.
  5. Ha løken og rødbetene i gryta. Skru opp varmen og rørestek videre et par minutter.
  6. Oppi gryta med paprikabitene, tomatene og tomatpureen og la det småkoke til rødbetene er møre.
  7. Tilsett bønner/kikerter og la det hele ble gjennomvarmt igjen. Sjekk om du savner salt og pepper, og tilsett eventuelt det.
  8. Ta en håndfull koriander, hakk smått og strø over ved servering. Eller gjør som Jamie Oliver: Plukk av bladene, finhakk stilkene og rør dem inn i gryteretten, mens bladene drysses over ved servering.

Godt tilbehør er kokt quinoa og guacamole.
Quinoa gir fullverdig protein og er mildt på smak, og (det sunne) fettet i guacamolen mildner den sterke chilismaken. Dessuten er det lekkert fargemessig med det friske grønne til den dyprøde retten.

Vel bekomme, dette er snadder – enten du ber inn til fest eller ei 🙂

PS: Tusen takk for likerklikk og delinger! Selv om antall liker ikke oppdateres automatisk, vises det når siden lastes på nytt.

/!\ error getUserMedia.