Artikkel

Blomkålmos melkefri
Dette er den ultimate erstatningen for potetmos! Så godt at det i grunnen nesten er bedre… Må være fordi den først står og godgjør seg i stekeovnen, fordi den har et svakt hint av hvitløk, fordi god olivenolje gir den fylde, fordi salt og pepper rett og slett gjør god mat enda bedre.

Og så enkel å lage! Kjøp et blomkålhode, del i to, skjær i tynne skiver, bland inn olje og hvitløk, sett i ovnen og om en halvtime er det klart til å moses og så serveres.

Oppskriften på blomkålmos er hentet og litt bearbeidet fra kokeboka til lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg og ernæringsfysiolog Tine Berg-Hansen. Den heter ”Uten melk”, er utgitt på Cappelen Damm og alle oppskrifter er uten meieriprodukter, gluten og sukker. Det er mange spennende tips og oppskrifter der!

Blomkålmos – oppskrift
(2 porsjoner)

1 stort blomkålhode, delt i to, deretter skjært i tynne skiver
2 medium fedd hvitløk, finhakket
4 ss olivenolje
1 – 2 ss saft av sitron
salt og pepper
Eventuelt: 2 toppede ss kokoskrem og finhakket vårløk eller gressløk

Sett stekeovnen på 225 grader.
Bland hakket blomkål, hvitløk og olivenolje i en ildfast form. La det ligge så flatt som mulig, så slipper det som stikker opp å bli brent.
Sett formen på midterste rille og stek i omtrent 30 minutter.
Rør eventuelt en gang under stekingen.
Mos blandingen i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser.
Smak til med sitronsaft, salt, pepper og eventuelt kokoskrem.
(Den blir mer fyldig med kokoskrem, men god uansett krem eller ei.
Kokoskrem er den tykke delen av melka i en kald boks kokosmelk.)
Strø over finhakket gressløk eller vårløk om du har.

Variasjon:
* Vil du heller ha en versjon med lite fett? Det går fint å minimere oljen til så lite som en teskje som dryppes over blomkålen før den ovnsbakes. Det blir uansett god smak av ovnsbakte grønnsaker, og i stedet for å bruke kokoskremen (den tykke delen av kjøleskapskald kokosmelk) kan man bruke en lettvariant kokosmelk (som har høyere vanninnhold).
* Lag samme rett der du bytter ut blomkål med en like stor brokkoli.

Kan brukes som potetmos og er et veldig godt tilbehør til mange middagsretter.
Eller gjør det enkelt og spis den sammen med for eksempel en boks bønner eller kikerter stekt i olje og krydret godt. Sammen med en frisk grønn salat.

Vel bekomme og ha en super uke!

 

/!\ error getUserMedia.