Artikkel

Bare å si navnet på denne suppen er jo med på å gi et løft. (Det, altså navnet, er lånt fra http://www.livingfood.nu/ et helsehjem i Sverige som har spesialisert seg på levende føde. Jeg var der i sommer, til stor inspirasjon.) Og når alle ingrediensene attpåtil er rå og ubehandlede og økologiske, da begynner det å hjelpe på energinivået!

Denne har ingen oppskrift, men det er som en flytende salat. Og salater kan vi jo lage av nesten hva som helst, slik er det med denne suppen, også.

Altså, man tar det man har av grønnsaker, og fyller smoothiemaskinen eller foodprocessoren nesten helt til randen med passe store biter. Jeg tok i en liten rødbete denne gangen, derfor fargen. Og unnlot de sterke grønne grønnsakene, ellers ville den blitt mer ubestemmelig grumsete sammen med det røde.

Energisuppe – en omtrentlig oppskrift:
et halvt salathode
en kvart blomkål
en håndfull brekkbønner
en håndfull spirede alfaalfafrø
et par tomater
en gulrot
en liten rødløk
et par spiseskjeer knuste linfrø

Hva som helst kan brukes, det er smaksetterne til slutt som avgjør sluttresultatet. En annen variant er å bare bruke de grønne grønnsakene, som brokkoli og stangselleri og agurk og grønne erter, det gir en nydelig farge. Om man har avokado i, (en avokado til halvannen liter væske er fint,) vil det gi en god, kremet og litt fyldig konsistens. Har vi i noen nøtter, mandler, frø, gjerne spirede eller bløtlagte på forhånd, blir det enda mer næringsrikt og fyldig på smak. Men det er like godt uten.

Når beholderen er nesten full, tilsettes en blanding av sitronsaft og oljer og salt og kryddere. Som når vi lager fransk dressing: en del sitron, to deler olje. Ta noen av de basedannende oljene, (helst kaldpressede og økologiske,) eller en av dem, gjerne olivenolje, rapsolje, hampfrøolje, linfrøolje, gresskarkjerneolje (litt for smaksrik til å brukes alene, synes jeg), sesamolje. Og et par spiseskjeer kokosfett. En teskje havsalt eller Himalayasalt er fint til halvannen liter. Og ingefær, enten revet eller malt, er godt i. Tørkede eller friske urter, alle slag, gir et ekstra antioksidantkick, og påvirker ikke smaken negativt. Litt kayennepepper kan du også ha i, om du liker et lite sting i smaken. Hell i vann til det dekker grønnsaksblandingen, miks, og smak til med mer sitron og salt, om nødvendig. I utgangspunktet bruker jeg omtrent en halv desiliter sitronsaft (eller båter av en sitron eller lime) og omtrent halvannen desiliter olje(r).

Suppen kan oppbevares i kjøleskapet til neste dag, men ikke særlig lenger. Spises som den er, eventuelt sammen med spirer av alfaalfa eller linser eller mungbønner på. Fint alternativ til salat hvis man til tider er lei av å tygge seg gjennom salater, rask måte å hente ny energi på, om man er småsulten og har den stående klar.

/!\ error getUserMedia.