Artikkel

Dette deilige, glutenfrie grovbrødet hever akkurat passe mye, smuler ikke og har nydelig sprø skorpe.
Det lager liflige dufter i heimen mens det står og steker og lenge etterpå, og det passer til alt det en vanligvis vil ha sammen med en hjemmebakt skive grovbrød.

Det er raskt å lage: Alt blandes til en deig, formes til et brød og så bærer det rett i stekeovnen.
Der skal det riktignok stå i 90 minutter, men desto bedre lukter det og lengre varer «skikkelig godt hjemmebakt brød-følelsen.»

Farris er vidundermiddelet som får det til å heve og skape flotte luftbobler som gjør det nesten likt gjærbakst.

Ingrediensene fås i vanlige butikker nå etter at Det Glutenfrie Verksted har begynt å produsere kikertmel.
Spør etter det i butikken du bruker, så tar de det sikkert inn, om de ikke allerede har det. Alternativt fås kikertmel i helsekost, på nett og i etniske butikker, gjerne kalt «gram flour».

Skjær det i skiver, frys ned og rist eller varm det i panne/ovn når du har lyst på et stykke brød eller to til suppemiddagen, salaten, som niste, med søtt eller salt pålegg!

Her er noen forslag til pålegg:
Kanskje du vil lage et høyt smørbrød og fylle det med salat og guacamole og salsa og en god burger, for eksempel denne med sopp?

Eller hva med veganerenes svar på makrell i tomat? Denne versjonen kalles nokrell i stedet, og smaker nesten likedan.

En god bønnepostei er heller ikke dumt, denne er laget med røde bønner fra boks, smaksatt med oregano, og er kjapp å mikse.

Tunfusksalat kan kanskje også være et godt alternativ?

GROVBRØD – oppskrift
(Blir ett brød. Oppskriften er nesten helt lik originalen, hentet fra YouTube-kanalen til Freiochdrei)

4,8 dl malte linfrø
2,4 dl kikertmel
1,8 dl potetmel
0,6 dl Fiberhusk
1 ts havsalt
3 dl vann
3 dl Farris

1. Sett stekeovnen på 200 grader, med over- og undervarme.
2. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle.
3. Hell i vann og Farris og bland deigen godt med det samme, så den ikke klumper seg.
4. Form til et brød og legg på bakepapirkledt stekebrett.
5. Skjær en renne på langs, omtrent en centimeter dyp.
6. Stekes nede i ovnen i 90 minutter, avkjøles på rist.

Yumm, så er det bare å nyte fersk og saftig hjemmebakst med godt pålegg!

 

TIPS: Smaksett eventuelt brødet med for eksempel biter av oliven, hakkede soltørka tomater eller valnøtter, fennikkelfrø, karve, oregano eller andre brødkryddere.

/!\ error getUserMedia.