Artikkel

jordskokksuppe-1

Jordskokksuppe er mild på smak, rask å lage, sunn og god.
Sammen med sprø og gode jordskokkchips ser den lekker ut og smaker enda bedre.
Med «facon» i form av salte og sprøstekte gresskarkjerner, får du et knasende godt proteinrikt tilbehør.

Jordskokk er lett å dyrke, og er en av de få flerårige grønnsakene vi har. Den er i familie med solsikke, de knallgule blomstene vaier gjerne et par meter til værs på sensommeren, og den store skokken av knoller under jorda tåler godt frost, og er faktisk i sesong to ganger per år: Fra høst til jul og på våren. Jeg fikk nylig mine jordskokker via økoabonnementet fra Alm Østre på Stange, og jeg håper de fortsatt er å finne i butikk hvis du fristes til å lage denne suppen.  Akkurat nå 🙂  Holdbarheten er ikke så god, så de er en typisk sesongvare.

De har et tynt skall som kan skrapes eller skrelles vekk, dersom du vil ha en kremfarget suppe. Jeg lot skallet være med denne gangen. I Norge var det vanligst med jordskokk inntil poteten overtok på 1800-tallet, og den litt knudrete fasongen på jordskokken er antakelig noe av grunnen til at den måtte gi tapt for potet som både er lettere å vaske og skrelle. Det forskes på å utvikle mindre knudrete varianter.

Det fine med jorskokk er at den inneholder inulin, et karbohydrat som ikke påvirker blodsukkeret, og som bidrar til god tarmflora ved å være mat for de gode tarmbakteriene.

Som råvare er den best når den ikke har rifter eller skader, er uten mugg, (den mugner fort) og er hard og fast uten bløte partier. Den er sprø og saftig i kjøttet, og så snart den er skrelt må den enten bearbeides for matlaging eller pensles med sitronsaft for ikke å mørkne. Den passer til alt mulig, fra puré til råkost, fløtegratinert eller som kokt, bakt eller i form av disse nydelige chipsene.  Den er fin å bruke til å jevne sauser og supper med, og kan da erstatte hvetemel/gluten.

Inspirert av en oppskrift på Aperitif, har jeg laget en plantebasert versjon, uten kumelk og kjøtt.

JORDSKOKKSUPPE MED CHIPS OG RISTEDE GRESSKARFRØ – oppskrift
(4 porsjoner)

5 dl plantemelk (for eksempel mandelmelk)
5 dl vann
2 ss grønnsaksbuljongpulver med havsalt (=20 gram)
400 gram jordskokk
(hvorav 20 tynne skiver jordskokk)

1,5 dl gresskarkjerner
noen få tynne skiver chilli, hakket
salt og pepper etter smak
olje til steking, for eksempel raps eller kokosolje.

Kok opp vann og melk.
Vask og rens jordskokkene.
Skjær 20 tynne skiver og legg i en stekepanne med olje.
Del resten av jordskokkene i biter og la koke til møre i melkeblandingen.
Mens jordskokkene koker, kan du steke jordskokkskivene i olje til gyllenbrune på begge sider. Salt dem litt. Så has de over på et fat, og gresskarfrøene stekes gylne i olje, salt og pepper til en kort stund etter at de har begynt å poppe. Da blir de sprø og fine.
Når jorskokkene i melkeblandingen er møre, stavmikses suppen glatt.
Rett før servering drysses finhakket chilli over og chipsene legges i suppen.
(Hvis de venter for lenge i suppen, blir de myke.)
Gresskarfrøene kan has i en skål som tilbehør, eller rett opp i suppeskålen med dem også.

Det er gjort på rundt 20 minutter å lage denne suppen – det går altså raskere enn hva den noe omstendelige beskrivelsen skulle tilsi 😉

/!\ error getUserMedia.