Artikkel

brenneslete 067_B

Brennesle har en rekke helsebringende effekter, og om du kjenner deg vårslapp, kan en kur med te på noen uker virke styrkende.

Jeg er så imponert over det store arbeidet som Christina og Rolv Hjelmstad har lagt ned i forbindelse med nettstedet Urtekilden (www.rolv.no) De har masse generell informasjon om urtemedisin, detaljerte opplysninger om en rekke medisinplanter og har også en nettbutikk på samme nettside.

Om brennesle står det blant annet dette: ”Ingen annen viltvoksende urt i Norge kan konkurrere med brenneslen i innholdet av vitaminer og mineraler.
Te på nesleblad er en utmerket drikke som kan nytes varm eller kald, og som tilfører organismen så godt som samtlige livsviktige mineraler i en vel avstemt mengde.

Det er ikke måte på hvilke plager og sykdommer brenneslen skal kunne hjelpe på. Den kjente oldtidslegen Dioscorides anbefaler nesle mot nesten alle sykdommer, særlig mot kronisk hoste, hudutslett, leddgikt og lungehinnebetennelse. Og det er en rekke andre lidelser der brenneslen i følge den populærvitenskapelig urtelitteraturen skal være velgjørende. Den skal kunne brukes mot urinveisbesvær, sjenerende nattsvette, tuberkulose, forstoppelse, sterk menstruasjon, gulsot, hemorroider, urinsyregikt, nyrestein, neslefeber og epilepsi. Den fremmer melkeydelsen hos ammende kvinner, er blodrensende, og på grunn av det høye jerninnholdet kan den brukes ved blodfattighet. Den virker svakt urindrivende og blodsukkersenkende, og kan derfor være nyttig ved revmatiske lidelser, ødem og milde former for diabetes. Som gurglevann skal brenneslete være uovertruffen mot infeksjoner i munnen, trøske, tannkjøttbetennelse og halsbetennelse. (………) Ved bruk av brennesle blir det nesten aldri påvist bivirkninger, sjøl om planten inntas i store mengder.»

Hjelmstads skriver også at forskning på brennesle har vist effekt på revmatiske lidelser, blant annet ved å løse opp urinsyre i leddene. Avkok av rota er også bekreftet å ha en positiv virkning på forstørret prostatakjertel.
Her kan du lese mer: http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/urti_dio/art1.htm

Enten du høster de første skuddene med brennesle og tørker dem, eller kjøper ferdig på nett eller i helsekostbutikk, er det bare å ta en teskje tørkede blader per kopp, helle over kokende vann og la trekke i fem til ti minutter. Helst under lokk, slik at ikke de eteriske virkestoffene forsvinner.
På nettstedet IHerb selger de blant annet tekoppen jeg har bilde av her. www.iherb.com  reklamerer med 35 000 helsekostprodukter, og prisen er omtrent en tredel av prisene i norske helsekostbutikker. Glasskruset har lokk og en tilpasset tesil i glass som tas ut når drikken er ferdig brygget. Sørger du for at hver bestilling er under trehundreogfemti kroner inkludert frakt, slipper du å betale toll.

Dødehavsklinikken
Jeg må innrømme at det er litt rart å sitte her og skrive om vårslapphet og brenneslete, siden jeg akkurat nå befinner meg ved Dødehavsklinikken (www.vitohelse.no ) på grensen mellom Jordan og Israel 🙂  Det er rundt 25 grader, sol fra skyfri himmel, og her er det lett å hente krefter og styrke helsen, blant annet gjennom den fantastiske ”klimaterapien”. De helt spesielle klimatiske forholdene her i ørkenen legger til rette for helbredelse og forebygging av en rekke ulike sykdommer. Blant annet er det svært oksygenrikt miljø, siden det ligger på jordas laveste punkt, 420 meter under havoverflaten, svært mineralrikt i luft og ikke minst i vannet. Det er forsket jevnlig på pasientgruppene som kommer hit, og spesielt har de gode resultater ved kroniske sykdommer som muskel- og skjelettlidelser, fibromyalgi, kroniske smertetilstander, belastningslidelser, slitasjegikt, osteoporose, kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, revmatiske sykdommer som leddgikt og Bechterew, hudsykdommer som psoriasis, vitiligo og atopisk eksem og lungesykdommer som astma og KOLS.

Jeg er her for å drøfte et mulig fremtidig samarbeid og for å bli kjent med forholdene. Det er et fantastisk opplegg som jeg varmt kan anbefale. Over tusen norske pasienter har vært her siden oppstarten for ti år siden, og flertallet rapporterer at oppholdet ble et vendepunkt i deres liv.  Mens Danmark og Tyskland gir tilskudd til sine pasienter, må norske deltakere foreløpig dekke utgiftene selv – cirka 38 000 for et treukers opphold. Håper dette kan endre seg. Det er mye penger å spare for helsevesenet når folk friskner til, får det bedre fysisk og psykisk og helt eller delvis kan begynne i arbeid igjen.

 

 

 

/!\ error getUserMedia.