Artikkel

Sennepsaubergine
Yess – det funker! Og det smaker veldig, veldig godt 🙂

Sennepssild er sennepssild, også uten sild!

Har tenkt på det siden jul i fjor: Ett av favorittpåleggene mine før jeg ble vegetarianer var sennepssild. Den har masse smaker som utfyller hverandre – søtt, salt, syrlig, sterkt og umami.  Jeg lurte på om ikke aubergine var nøkkelen til veggisvarianten.

Selve silda smaker jo mest salt, og så har den en slags svampaktig konsistens som slett ikke er ulik aubergine. Når de to får godgjort seg i en marinade, er de nesten for søsken å regne. Utseendet – med det mørke skinnet og gråhvite kjøttet er heller ikke ulikt.

Det er ikke så stort poeng for meg at vegetarmat skal ligne på kjøttmat, tror kanskje det er viktigst for dem som nettopp har bestemt seg for å spise mer plantebasert, og som savner diverse matretter. Men noen ganger er det hyggelig – når smaken er god og det kanskje også gir noen gode minner.

Værsågod – herved er et deilig (jule-)pålegg servert:

SENNEPSAUBERGINE  (Sildesalat av aubergine) – oppskrift
Blir ett glass på ca 3-4 dl. Holdbarhet: Omtrent tre dager i kjøleskap

200 gram aubergine
rapsolje til steking
havsalt
noen dryss røkt paprikapulver og nykvernet pepper

Marinade:
1/4 dl grov sennep
1/2 dl sitronjuice
1/4 dl yacon- eller lønnesirup
1/2 medium rødløk i tynne skiver
1 flat ts tørket timian
1 toppet ts tørket dill

Del auberginen på skrå i 1 cm tykke skiver.
Legg skivene ved siden av hverandre på en tallerken og dryss over havsalt for å trekke ut fuktighet.

Imens lager du marinaden:
Bland alle ingrediensene (sennep, sitronjuice, yacon- eller lønnesirup, skivet rødløk, timian og dill) i en bolle.

Så tørker du av vannet på aubergineskivene med tørkepapir og steker dem i rapsolje i middels til varm stekepanne. Det trengs ganske mye olje for at de ikke svir seg, reguler etterhvert mens det steker.

Dryss over det røkte paprikapulveret (som gir smak av umami) og pepper.
Holder du krydderbøssene ganske høyt over pannen, gir det en jevnere fordeling.
Stekes på begge sider til gyllenbrune.

Så legges aubergineskivene i marinaden, blandes godt og tas over på et glass med lokk eller lignende.

Greier du å vente til neste dag, smaker det enda bedre.

Enjoy 🙂

PS: Karrisild og tomatsild kan du lage på samme måte: Bruk marinaden til de oppskriftene og bytt ut sild med aubergine! (Redigert 09.12.15)

 

 

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.