Artikkel

Sennepsaubergine
Yess – det funker! Og det smaker veldig, veldig godt 🙂

Sennepssild er sennepssild, ogsÄ uten sild!

Har tenkt pĂ„ det siden jul i fjor: Ett av favorittpĂ„leggene mine fĂžr jeg ble vegetarianer var sennepssild. Den har masse smaker som utfyller hverandre – sĂžtt, salt, syrlig, sterkt og umami.  Jeg lurte pĂ„ om ikke aubergine var nĂžkkelen til veggisvarianten.

Selve silda smaker jo mest salt, og sĂ„ har den en slags svampaktig konsistens som slett ikke er ulik aubergine. NĂ„r de to fĂ„r godgjort seg i en marinade, er de nesten for sĂžsken Ă„ regne. Utseendet – med det mĂžrke skinnet og grĂ„hvite kjĂžttet er heller ikke ulikt.

Det er ikke sĂ„ stort poeng for meg at vegetarmat skal ligne pĂ„ kjĂžttmat, tror kanskje det er viktigst for dem som nettopp har bestemt seg for Ă„ spise mer plantebasert, og som savner diverse matretter. Men noen ganger er det hyggelig – nĂ„r smaken er god og det kanskje ogsĂ„ gir noen gode minner.

VĂŠrsĂ„god – herved er et deilig (jule-)pĂ„legg servert:

SENNEPSAUBERGINE  (Sildesalat av aubergine) – oppskrift
Blir ett glass pÄ ca 3-4 dl. Holdbarhet: Omtrent tre dager i kjÞleskap

200 gram aubergine
rapsolje til steking
havsalt
noen dryss rĂžkt paprikapulver og nykvernet pepper

Marinade:
1/4 dl grov sennep
1/2 dl sitronjuice
1/4 dl yacon- eller lĂžnnesirup
1/2 medium rĂždlĂžk i tynne skiver
1 flat ts tĂžrket timian
1 toppet ts tĂžrket dill

Del auberginen pÄ skrÄ i 1 cm tykke skiver.
Legg skivene ved siden av hverandre pÄ en tallerken og dryss over havsalt for Ä trekke ut fuktighet.

Imens lager du marinaden:
Bland alle ingrediensene (sennep, sitronjuice, yacon- eller lĂžnnesirup, skivet rĂždlĂžk, timian og dill) i en bolle.

SÄ tÞrker du av vannet pÄ aubergineskivene med tÞrkepapir og steker dem i rapsolje i middels til varm stekepanne. Det trengs ganske mye olje for at de ikke svir seg, reguler etterhvert mens det steker.

Dryss over det rĂžkte paprikapulveret (som gir smak av umami) og pepper.
Holder du krydderbĂžssene ganske hĂžyt over pannen, gir det en jevnere fordeling.
Stekes pÄ begge sider til gyllenbrune.

SÄ legges aubergineskivene i marinaden, blandes godt og tas over pÄ et glass med lokk eller lignende.

Greier du Ă„ vente til neste dag, smaker det enda bedre.

Enjoy 🙂

PS: Karrisild og tomatsild kan du lage pÄ samme mÄte: Bruk marinaden til de oppskriftene og bytt ut sild med aubergine! (Redigert 09.12.15)

 

 

fÞlg Pranava pÄ facebook!

Trykk pÄ "lik side" for Ä fÞlge Pranava pÄ Facebook.