Artikkel

Bilde ovnsbakt snackspaprika-6

Dette er egentlig ovnsbakt squash, men den var så god at squashen ikke lenger var tilstede da bildet skulle tas 😉
Så da havnet fyllet litt tilfeldig i de lekre, avlange snackspaprikaene jeg hadde liggende. Begge deler fungerer kjempefint, selv om det i grunnen smaker ekstra godt med de søte og fortsatt litt crunchy paprikaene i bunnen. Crunchy fordi de er stekt oppe i ovnen på bare overvarme, slik at de tynne hvitløkskivene med olje blir gylne og delvis sprøstekt, mens fyllet holder seg varmt og snackspaprikaene fortsatt beholder tyggemotstand. Men prøv gjerne med squash – del i to på langs, hul dem litt ut, ovnsbak til møre, og følg denne oppskriften videre.

Bilde ovnsbakt snackspaprika-1

I fyllet er det blant annet banan og søtpotet for saftighet og sødme, sitron til å balansere det søte og diverse indiske kryddere som ofte opptrer i linseretter.

Hovedingrediensen her er mungbønner:
De er svært rike på protein (24 gram per hundre gram!) og mineraler som jern, kalsium og magnesium.
De selges i helsekostbutikker og nettbutikker (for eksempel her hos Helse og kost). De egner seg ypperlig til spiring, da høynes næringsinnholdet masse. Om du velger å koke dem etter bløtlegging, beholder de sin gode og sprø konsistens om de ikke kokes for lenge. Jeg la dem i bløt i to døgn mens de sto kaldt, og skylte og byttet vann et par-tre ganger. Da hadde de såvidt begynt å spire. Du kan også skylle og koke dem i to deler vann 30-40 minutter uten bløtlegging først. Eller bløtlegge over natten, skylle og koke i 15-20 minutter til al dente.

Bilde ovnsbakt snackspaprika-2

Ovnsbakte grønnsaker er bare godt, og her er et par andre oppskrifter fra bloggen:
Ovnbakt aubergine med sitron, ingefær og hvitløk
Ovnsbakt søtpotet med safrannøttedipp

Den ovnsbakte snackspaprikaen er mer enn god nok som den er. Men har du noen bløtlagte cashewnøtter liggende klar (i fryseren?), eller gir dem en ti minutters koketid til myke, blir det en deilig cashewkrem etter noen omganger i mikser, som løfter måltidet noen hakk til. Oppskriften ligger nederst i innlegget.

 

Bilde ovnsbakt snackspaprika-5

OVNSBAKT SNACKSPAPRIKA MED MUNGBØNNER OG SØTPOTET – oppskrift
(Fyll til to snackspaprikaer)

2 snackspaprika
1-2 ss olje
1/2 gul løk, skrelt og hakket
1 ss ingefær, skrelt og finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 søtpotet (200 g), skrelt og revet
1 stilk stangselleri, hakket
1/2 økobanan (50 g), i små biter
2,5 dl (175 g) mungbønner, kokt al dente eller såvidt spiret
2 ss tomatpuré
1/2 ss saft av sitron
1 ts grønnsaksfond eller grønnsaksbuljongpulver
1/4 ts chilipulver
1/2 ts spisskummen, malt
1/2 ts koriander, malt
1/2 ts gurkemeie, malt
1/2 ts kardemomme, malt
1/4 ts svart pepper, malt
1/2 ts havsalt (smak til)
3 hvitløksfedd, store, skivet (Ja, mer hvitløk 🙂 )
Olje til å dryppe over

Sett stekeovnen på 190 grader, over- og undervarme
Varm oljen i en gryte og stek løken myk.
Rør inn resten av ingrediensene, unntatt de skivede hvitløkfeddene, i rekkefølgen de er nevnt, mens du holder blandingen på kokepunktet. Ta i litt vann om det blir veldig tørt, men ikke for mye, slik at det blir lett å legge det i hauger i paprikaskallene.
Smak til med salt og krydder, og sjekk at det er OK tyggemotstand i mungbønnene.

Del snackspaprikaene på langs, og ta ut hinner og frø.
Legg dem tett i en lett oljet ildfast form og fyll dem med gryteblandingen.
Legg de tynne hvitløksskivene på toppen, og drypp litt olje over dem.
Sett formen på rist oppe i ovnen, og skru av undervarmen.
Stek i ca 20-25 minutter, til hvitløken er gyllen.

Spis med en god salat og eventuelt med denne cashewkremen som tilbehør:
1,5 dl rå cashewnøtter (bløtlagte eller kokt i ti min)
1 dl vann
2 ss soltørket tomat i olje
2 ss olivenolje
salt og pepper etter smak

Lag krem med stavmikser, og reguler evt tykkelsen med vann.

Vel bekomme 🙂

Bilde ovnsbakt snackspaprika-3

/!\ error getUserMedia.