Artikkel
Dressinger som er lette å lage med få ingredienser, er supre å ty til når livet er travelt eller man ikke har lyst eller ork til å bruke mye tid på kjøkkenet.
Her har jeg samlet fire av de jeg oftest bruker. To av dem er uten fett.
Salatdressingene kan stashes litt opp med noen ekstra forslag jeg legger til, eller holdes helt superenkle. Kun én av dem trenger du blender for å lage, resten er bare å røre sammen. Dressingene smaker friskt og rent og godt, strutter av helsebringende ingredienser, er gluten- og nøttefrie, og fine for allergikere.
Jeg starter med sitrondressingen, den er aller enklest. Smaker nydelig sursøtt fra sitron og lønnesirup:
SITRONDRESSING – oppskrift
(Gir omtrent 1 deciliter dressing, passer til to porsjoner salat)
1/2 deciliter sitron (tilsvarer omtrent en halv presset sitron)
1/2 deciliter vann
1 -2 spiseskjeer lønnesirup (smak til)
Bland ingrediensene sammen i en liten bolle, og server til nylaget frisk salat.
Appelsindressingen er nesten like enkel, du velger selv om du vil tilføye et par ekstra ingredienser for mer smak. Den smaker friskt og søtt og godt, umulig å bli lei:
APPELSINDRESSING – oppskrift
(Blir omtrent 1 deciliter, passelig til to porsjoner salat. Inspirert av Anthony Williams Liver Rescue Salad Dressing )
1 deciliter appelsinsaft (saft av én appelsin)
1-2 teskjeer lønnesirup (smak til)
1 liten klype havsalt
1 lite dryss cayennepepper
1 middels fedd revet hvitløk
Alle ingrediensene blandes sammen i en liten skål og serveres til frisk salat.
Så kommer en tahinidressing. Tahini er en puré av moste sesamfrø, den brukes mye i Midt-Østen. Kjøpes i butikker med asiatiske varer, i helsekost og enkelte dagligvarebutikker. Et åpnet glass holder kjempelenge, og er fint å ha på lur. Her er den:
TAHINIDRESSING – oppskrift
(Blir omtrent halvannen deciliter. Holder omtrent fem dager i kjøleskap)
1/2 deciliter tahini
1 spiseskje sitronsaft
1 revet hvitløksfedd
1 spiseskje lønnesirup
1/4 teskje havsalt
4 – 5 eller flere spiseskjeer vann til passe konsistens
Alle ingredienser røres sammen i en liten bolle, tilsett en spiseskje vann om gangen til passe konsistens.
Tilsett eventuelt noen spiseskjeer hakkede friske urter som gressløk, persille eller dill i dressingen for en annen smaksvri.
Dryss eventuelt på noen hele sesamfrø rett før servering.
Den siste dressingen er basert på squash. Squash blir superkremet når den has i blender. Den skrelles først, så den ikke gir grønnfarge. Sammen med litt fett fra for eksempel tahini, blir konsistensen nydelig fløyelsmyk:
SQUASH- OG HVITLØKSDRESSING – oppskrift
(Blir omtrent fire deciliter dressing)
1 squash (400 gram) skrelt og delt i biter
1/2 deciliter sitronsaft (omtrent en halv sitron)
2 spiseskjeer lønnesirup
1 spiseskje tahini
Ha alle ingrediensene i en blender, og kjør til kremet konsistens.
Squashen inneholder mye vann, så det går bra å blende uten ekstra væske.
Erstatt eventuelt lønnesirup med et par myke, stenfrie dadler. Tilføy en teskje hakket ingefær for en annen smaksvri.
Det var det! Kos deg med masse struttende friske salater fremover sammen med en av disse lettlagede og raske dressingene!