Artikkel
Hvis du er som jeg, har du gjentatte ganger gått forbi og vært innom en kaffebar der store, gylne sukker- og hvetemelsbefengte cookies roper høyere på deg for hvert blikk du sender dem. De ligger ved disken, rett ved siden av der du står og skal betale, og du får vann i munnen mens du prøver å se en annen vei. Men det er jo nesten umulig, å se en annen vei, mener jeg, siden betalingsterminalen ligger rett ved siden av. Og de ser forferdelig fristende ut, sannsynligvis mye mer fristende enn de egentlig smaker. Men det nekter du å innse eller forholde deg til.
Etterhvert har ropet blitt så gjennomtrengende at du ender opp med å lage noe som ligner. En dag du har skikkelig lyst på noe godt og har overskudd og tid. Uten akkurat de ingrediensene du ikke tåler eller skal ha, som sukker og hvetemel og smør. Du erstatter dem etter beste evne med det som ligner mest, og som gjør at de faktisk blir et mettende og ganske sunt og nærende måltid i stedet. Slik at du, om du skulle falle for fristelsen, kan spise opp halve baksten straks den er ute av ovnen. Uten magevondt og dårlig samvittighet. Det gjorde visst jeg…. 😉
Her er hva jeg endte opp med. Det er fint å ha dem liggende på lur når søtbehovet tar overhånd. Det er nesten så man glemmer at i kaffebarene rundt omkring finnes storesøstra som er slik storesøstre kan oppleves (for lillesøstrene i alle fall ) – litt bedre.
Og med denne oppskriften får vi får fire desiliter vakker, hvit og fristende mandelmelk på kjøpet – helt gratis.
MANDELCOOKIES MED SJOKOLADEBITER – oppskrift
(Blir én bakeplate)
2 dl mandler – bløtlagt natten over
1 ts vaniljepulver
2 ts malt kanel
2 ts malt kardemomme
1 ts malt ingefær
2 ts bakepulver
3 ss kokosolje
1 ss Fiberhusk
1,5 dl revet squash, presset tett
2-3 ss lønnesirup (smak til)
1/8 ts steviapulver (ikke for mye, da blir det emmen smak…)
2 ss væske (mandelmelk eller vann)
liten skvis sitronsaft
2 ss hakket mørk sjokolade
Bløtlegg mandlene i seks til åtte timer. Hell av vannet og skyll godt.
Sett stekeovnen på 250 grader.
Ha mandler og 4 dl vann i en blender og kjør i halvannet til to minutter.
Det kan lønne seg å tilsette vannet gradvis, da blir mandlene raskere knust og det blir mindre søl. Sil blandingen gjennom en veldig finmasket sil, et kaffefilter, en nøttepose eller et kjøkkenhåndkle. Melken holder seg to- tre dager i kjøleskapet, den kan smaksettes med noen dråper stevia, vaniljepulver eller kanel.
Lag kakedeigen ved å blande de malte mandlene (trenger ikke være helt finmalt) med resten av ingrediensene.
Bruk en teskje og sett topper med røre på en bakepapirkledd stekeplate og/
eller legg større klatter deig på platen med to skjeer og klapp dem flate og runde.
Reduser temperaturen til 150 grader, og stek på midterste rille i omtrent 30 minutter til gylne. Avkjøl på rist. Nå er sjokoladeterapien klar til å inntas 😉
Kos deg med sunne cookies og ha en finfin helg 🙂