Artikkel
Dette er dagens suppeanbefaling! Ikke visste jeg at noe så enkelt kunne bli så godt! Her er oppskriften på en varmende suppe med norske vintergrønnsaker og spicy, saftige melboller basert på kikertmel.
Det er så enkelt! Kok opp en kjele med vann iblandet grønnsaksbuljong. Jeg brukte en god spiseskje av dette hjemmelagde buljongpulveret, men det går selvsagt like fint om du bruker terninger eller annen kjøpebuljong. Jeg brukte poteter, litt stangselleri, purre, brokkoli og en rød paprika. Lot det koke sammen med små teskjefuller av kikertmel blandet til en røre med vann og krydder. Når kikertmelblandingen har ligget og småsimret i gryten sammen med grønnsakene, trekker den til seg smaker fra buljongen og grønnsakene og fastner til fine, små boller som gir god tyggemotstand sammen med de myke grønnsakene.
Kikertmelbollene gir metthet og protein, og hele måltidet minner ikke rent lite om sodd eller betasuppe. (Selv om kryddersettingen her er annerledes.) Som jeg forbinder med fjell og snø og tilbakelagte skiturer og varme kinn og fyr i peisen og stearinlys og vinden som uler om hushjørnene og sliten og god og tilfreds 🙂
KLAR GRØNNSAKSUPPE MED SPICY KIKERTMELBOLLER – oppskrift
(3-4 porsjoner)
Deig til melboller, ca 20 stk:
- 6 ss kikertmel
- 6 ss vann
- 1 ts salt
- 4 ts spisskummen, malt
- 1 ts røkt paprikapulver
- Ca 1/2 ts cayennepulver
Grønnsaksuppen:
- 12 dl grønnsaksbuljong
- 2 store poteter, skrelt, i små terninger
- 2 stilker stangselleri, i tynne skiver
- 1/3 purre, snittet på langs og finhakket
- 1 rød paprika, fjernet frø og hinner, finhakket
- 2 dl brokkolibuketter, små
- Salt, smak til
1. Bland alle ingrediensene til kikertrøren i en skål, og sett den til side. Den skal være som en tykk grøt, reguler eventuelt med vann. Er du veldig glad i sterke smaker, går det kanskje an å øke mengden cayennepepper, men vær obs på at styrkegraden varierer veldig. (Anbefales ikke å smake på røren, kikertmel blir ikke godt før det er varmebehandlet.)
2. Kok opp vannet med grønnsaksbuljongen og ha i alle de tilberedte grønnsakene, unntatt brokkolien.
3. Lag små boller av kikertrøren ved hjelp av to teskjeer, og slipp dem i gryta etterhvert som de formes. De blir litt ujevne i formen, pytt, pytt! Det er en fordel at det koker når de tilsettes, så de raskt fastner.
4. La det småkoke til grønnsakene er nesten helt møre, omtrent 20 minutter
5. Tilsett brokkolibukettene og kok videre i omtrent fem minutter, til de fortsatt har litt tyggemotstand og har en frisk grønnfarge i behold.
6. Smak til om den er passe salt.
Så er det servert, yumm-yumm, og du har fått et deilig plantebasert, gluten- og melkefritt måltid med lite fett og masse gode, rene smaker 🙂