Artikkel
Jeg måtte lage to versjoner av disse polarbrødene, i håp om at den enkleste var minst like god som den litt mer avanserte.
Selv om det viste seg at polarbrødet med flest ingredienser ble kjempegodt og mykest med en bitteliten knasende følelse i det helt ytterste laget, skal en ikke se bort i fra at jeg kommer til å lage den andre varianten med færrest ingedienser i fremtiden. Siden den er litt kjappere å lage. Det ble bare litt mer kompakt, men fortsatt mykt, mildt og helt greit.
Polarbrød er milde nok på smak til å passe sammen med all slags pålegg, eller til å ovnssteke med fyll som små pizzaer eller spise sammen med en suppe eller salat. De kan fryses og tines i brødristeren, på panne eller i ovn, og helt nybakte og lunkne smaker de veldig godt med enkelt pålegg til kvelds eller en god og lang brunsj i godt selskap. Fine å ha med i nistepakken, å innta som en rask lunsj eller å lage en skikkelig saftig sandwich av.
Begge varianter av disse polarbrødene er fri for gluten, gjær, egg, melk og sukker, slik de fleste oppskrifter bruker. De funker så fint, likevel! Henger sammen, smuler ikke, smaker godt og er myke. De er basert på dampede poteter, mel, salt og natron. Forskjellen er at mens den ene typen har en blanding av kikertmel, potetmel og chiafrø, har den andre en glutenfri miks av mandelmel, arrowroot, chia og tapiocamel.
Oppskriften gir 9 brød, som akkurat dekker ett stekebrett. De er ferdige på ett kvarter. Velg deg den oppskriften som passer deg best, og går du for varianten med kikertmel, har du noe enda bedre tilgode en annen gang!
De ser helt like ut etter steking, de nederste er med kikertmel, de øverste er med mandelmelmiks, bortsett fra at sistnevnte hever litt mer.
«Versjon best» med mandelmel, holder seg myk etter at de er kalde, da er «versjon god» litt tørrere i konsistens, men som sagt, fortsatt helt ok.
POLARBRØD, VERSJON GOD 🙂 oppskrift
(9 brød)
400 gram skrelt, dampet potet
75 gram kikertmel
25 gram potetmel
10 gram (2 ts) chiafrø, malte
1 ts havsalt
1/2 ts natron
POLARBRØD, VERSJON BEST 🙂 oppskrift
(9 brød)
400 gram skrelt, dampet potet
65 gram mandelmel
10 gram (2 ts) arrowrootmel
10 gram (2 ts) chiafrø, malte
10 gram (2 ts) tapiocamel
1 ts havsalt
1/2 ts natron
FREMGANGSMÅTE FOR BEGGE VERSJONER:
1. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme og kle et stekebrett med bakepapir.
2. Straks potetene er ferdig dampet has de over i en bakebolle sammen med de andre ingrediensene og stampes til en jevn deig med en rotstapper/potetstapper. Ikke stamp for lenge, det gir seigere sluttresultat.
3. Del deigen i tre like store emner, deretter i tre like store emner igjen.
4. Trill kuler av dem, flat dem litt ut mellom hendene, og legg dem med like stor avstand på stekebrettet.
5. Legg et nytt bakepapir oppå dem, og kjevle på kryss og tvers, til omtrent en halv cm tykkelse.
6. Fjern bakepapiret, legg en bolle eller kopp over hver av dem, og skjær vekk overflødig deig.
7. Prikk dem med for eksempel en spisepinne.
8. Stek på midterste rille i omtrent et kvarter til de er gylne på undersiden, ganske bleke oppå, og dermed gode og myke.
Spises gjerne nystekte og lunkne, eller frys ned i tett emballasje når kalde, og varm opp ved behov, så smaker de best.
Vel bekomme!
TIPS:
* Poteter veier like mye før som etter damping. De er lettest å lage en god deig av mens de fortsatt er varme. Har du ikke mulighet til det, må du antakelig fukte deigen med litt vann.
*Søtpotet og/eller gresskar kan erstatte potetene, om du vil ha en gylnere og litt søtere variant.
* Erstatt eventuelt den glutenfrie mandelmelmiksen og natronet med 100 gram av Simple Mills artisan bread mix. De selger det her på Iherb. Jeg har basert ingrediensene på det samme som de bruker. Et veldig fint mel å bake av.
* Om du ikke vil ha sorte prikker på grunn av chiafrøene, kan du erstatte dem med lik mengde gylne, malte linfrø istedet.
* Chiafrø (eller linfrø) kan males til mel i en kraftig blender eller food processor – gjort på få sekunder!
*Mandelmel finnes i glutenfriavdelingen i matbutikker, eller mal selv i en food processor.
* Arrowrootmel og tapiocamel selges i etniske butikker, helsekostbutikker og på nett.