Artikkel
Er så mye genialt godt man kan få ut av grønnsaker, og dette smaker rett og slett utrolig godt!
«Pulled» aubergine (tror ikke vi har noe norsk ord for det?) smaker masse av spicy kryddere, den er saftig sausete, gir god tyggemotstand og har mye umami å by på.
Det krever ikke så stort arbeid å lage den, men tålmodighet kan være kjekt å ha, siden den ovnsbakes i to omganger, eventuelt tre. Ikke la deg skremme av den grunn, da er jo tiden frigjort til andre ting.
Én aubergine gir to ikke så store porsjoner, hvorav en av dem er avbildet her, og sannsynligvis vil du angre på at du ikke lagde flere.
Pulled aubergine passer perfect i tortillas, wraps, taco, på pizza, i burgerbrød og som pålegg.
Har du prøvd pulled jackfruit, og brukt boksevarianten av jackfruit? Da smaker denne hakket bedre, synes jeg. Men det sies at en fersk, ung jackfruit, tilberedt som «pulled», er himmelsk. Jeg mangler foreløpig å teste den ut.
Her er en oppskrift med fylt aubergine med jackfruit i bolognese, om du har lyst å prøve.
PULLED AUBERGINE – oppskrift
(Gir to porsjoner)
1 aubergine
Krydder:
Enten 2,5 -3 ts tacokrydder og 1 ts spisskummen (og 1/2 ts salt, dersom tacokrydderet ikke inneholder det)
eller:
1,5 ts spisskummen
1/2 ts chillipulver (juster etter styrke)
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts løkpulver
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ts oregano, tørket
1/2 ts havsalt
1/8 ts pepper, malt
Marinade:
Enten
3-4 spiseskjeer sterk og søt chillisaus
eller samme mengde barbequesaus
Forslag til tilbehør:
Tortillas, bruk for eksempel denne oppskriften på potetlomper
Rødløk, hakket
Agurk, i terninger
Tomater, i biter
Paprika, i strimler
Chilli, syltynne skiver
Spinatblader
Avokado, i terniner
Chillisaus
Sitron- eller limebåter
Hvitløkstahini (Smak til tahini med sitronsaft, vann og revet fersk hvitløk)
1. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme
2. Legg auberginen på et bakepapirkledt stekebrett, prikk huller med en gaffel eller spiss kniv. Stekes til mør, omtrent en time.
3. Gjør klar krydderblandingen i en liten skål, lag eventuelt chillisaus om du ikke har den ferdig, og potetlomper om du går for denne serveringsmåten, om du ikke har andre ferdige wraps/tortillas.
4. Ta auberginen over i en lufttett beholder når den er ferdigstekt. Etter omtrent 10-15 minutter er den lett å rive skinnet av.
5. Sett ned temperaturen på stekeovnen til 100 grader.
6. Press kjøkkenpapir mot auberginekjøttet, slik at det suger opp mest mulig fuktighet. Gjør det i flere omganger, så den blir tørrest mulig. (Da bruker den kortere tid i stekeovnen, for du vil ha nesten tørket auberginekjøtt)
7. Riv auberginen i strimler med hendene, og legg strimlene utover bakepapirkledt stekebrett. Ikke la dem overlappe hverandre.
8. Krydre auberginestrimlene, alt krydderet kan gjerne brukes opp, så blir det masse god smak.
9. Settes tilbake i stekeovnen og står der til ganske tørre, men ikke knusktørre eller svidde, omtrent 30 -45 minutter.
10. De ganske tørre strimlene legges over på en tallerken og sauses inn med marinaden (chillisaus eller barbequesaus).
Så er de klare til å nytes, nammmm……!!!
11. (Alterntivt kan skivene bakes i ovn enda en runde på 100 grader marinert i chilli- eller barbequesausen, for at smaken setter seg ytterligere, men det er ikke nødvendig.)