Artikkel

Hei, igjen! Er veldig lei for at jeg ikke får lagt ut innlegg her særlig ofte for tiden. Det tar sin tid med matblogging, og jeg finner ikke helt ut hvordan jeg skal få plass til det nye som har kommet til, samtidig som jeg ikke gir slipp på noe av det gamle! Har blant annet kommet inn på en spennende utdannelse for å bli lærer i Art of Living, og har generelt vært mye mer aktiv med det mangfoldige yogalivet i koronatiden.

Her kommer i alle fall en nydelig middag, enten du går for festversjonen eller den raskere og mindre fete hverdagsversjonen. Jeg synes begge er kjempegode, selv om det skal innrømmes at litt olje løfter den opp enda et par hakk.

Bare navnet, «Sunny Sri Lankan Curry», er til å bli i godt humør av. Dessuten er det full klaff hele veien, enten det gjelder fargene, smakene, lukten mens den tilberedes, konsistensen og alle mulighetene den gir for variasjon.

Dette er en gryte som er fin å servere til mange, fordi det er smakfull, praktisk festmat og enkelt å ha klar på forhånd. Den kan forvandles til suppe med mer kokosmelk og vann, og den kan serveres med ris/havreris/blomkålris/pasta og papadums og grønn salat som tilbehør, i tillegg til frisk koriander, ristede cashewnøtter  og ristet kokos.

Det finnes flere versjoner av denne på nettet, og jeg er i hvert fall frelst.

SUNNY SRI LANKAN CURRY – oppskrift på festversjon
(Til to personer – gang opp etter behov)

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

400 gram gresskar, for eksempel flaskegresskar (butternut squash)
2 teskjeer olivenolje
Salt og hvit pepper

1 teskje gurkemeiepulver
1 spiseskje mildt karripulver
1 spiseskje sorte sennepsfrø
1 teskje sennepspulver (kan utelates)

1 gul løk
1/2 spiseskje kokosolje
4 hvitløksfedd
1/4 rød chili
2 spiseskjeer hakket ingefær
1 søtpaprika
3 spiseskjeer tomatpuré
Ca 2 deciliter vann

3 teskjeer kokossukker eller lønnesirup
3 spiseskjeer revet kokos
2 deciliter kokosmelk

Salt og pepper, smak til

Babyspinat, to håndfuller

Forslag til garnityr og tilbehør
2 spiseskjeer revet kokos, ristet
1-2 håndfuller rå, usaltede cashewnøtter, ristet
Frisk koriander
Limebåter
Papadum
En stor, frisk salat

1. Skrell og del gresskaret i terninger (ca 3×3 cm.) Legges på bakepapirkledt stekebrett og risles med litt olivenolje, bland godt og strø på salt og pepper. La steke til mørt, omtrent 30 minutter.
2. Mens gresskaret baker: Ha alle krydderne i en tykkbunnet gryte og stek i omtrent 30 sekunder, til det begynner å lukte godt.
3. Ha litt kokosolje i gryta og stek finhakket løk med krydderne i omtrent 3-4 minutter, til den blir myk.
4. Ha hakket hvitløk, finhakket chili og hakket ingefær sammen med løkblandingen og stek videre på medium varme i omtrent ti minutter.           Hell i vann etter behov, slik at det ikke svir seg. Det skal være en litt tykk grøt, og ende opp som god, fyldig saus når også kokosmelken er i.
5. Ha i hakket søtpaprika, tomatpuré, sukker, revet kokos og kokosmelk, og la det småkoke litt til.
6. Rist revet kokos i en panne, den blir fort brent, så pass på. Rist cashewnøttene i panne til de er gylne.
7. Bland inn de møre gresskarbitene, trekk kjelen fra platen og vend inn spinatbladene. Nå skal det ikke koke mer, slik at spinaten bare såvidt er falt sammen.
8. Smak til med salt og pepper.

Så er det bare å servere akkurat slik du helst vil ha det, med eller uten ris, havreris, blomkålris eller pasta. Gjerne med frisk koriander i tillegg til de ristede nøttene og kokosen og limebåtene.

SUNNY SRI LANKAN CURRY – HVERDAGSVERSJON MED LITE FETT
(Til to personer)

Bruk samme oppskrift som over, men:
1. Gresskarbitene stekes i ovnen uten olje.
2. Del søtpaprikaen i biter og legg til side.
3. Bland alt det andre i en food processor, unntatt revet kokos, kokosmelk og spinat.
4. Hell miksen fra food processoren i en tykkbunnet kjele og rørestek mens du tar i vann etter behov.
5. Bland inn paprika, revet kokos, en deciliter eller to med kokosmelk og de ovnsbakte gresskarbitene og la det småkoke i fem – ti minutter.
6. Smak til med salt og pepper og vend inn spinatbladene slik at de akkurat faller sammen.
7. Server med ønsket tilbehør.

TIPS:
Papadums kan stekes i 30-40 sekunder på rist på 250 grader til de blir lyst gylne. Smaker kjempegodt selv om de ikke er frityrstekt.

/!\ error getUserMedia.