Artikkel

Jeg må bare ile til med å fortelle at den brilliante ideen å omgjøre tortilladeig til en lett medgjørlig røre, kommer fra Kirsten Skaarup og Richard Gilmore i den (for øvrig flotte) danske kokeboka Vegetarisk kjøkken Mexico. Prisen å betale, når man enkelt og greit øser opp en passe porsjon røre og steker dem som en annen pannekake, er at tortillaene nok ikke kan kalles for ekte tortillaer lenger. Derav tilnavnet forlorne.
Men hvorfor skal alt måtte gjøres vanskeligere enn nødvendig? I alle fall sånn innimellom er det godt å jukse litt, selv om kvaliteten på skaperverket senkes noen hakk. Eller endres, er vel riktigere å si.

Tortillaer er godt til masse, og disse blir faste nok til å henge ordentlig sammen og myke nok til å kunne rulles. I alle fall om de oppbevares i et klede rett etter at de er tatt av pannen, og du ikke venter altfor lenge. Og de er nøytrale nok i smak til at de passer sammen med det meste.
Her er de smurt med et tykt lag guacamole og deretter fylt med en salat i olje/sitron/salt-dressing. Enten kan de bare legges flate på tallerkenen og spises med en stor porsjon salat på toppen. Om du topper salaten med noen skjeer salsa blir det enda bedre. Eller de rulles sammen og mumses. Da er de lettere å innta om du pakker dem stramt inn i plastfolie eller matpapir og stikker en tannpirker inn som feste. Eller de kan fylles med de fleste andre typer varm eller kald mat, de kan spises med tahini (smørepålegg av knuste sesamfrø), hummus/kikertpostei eller med biter av avocado, strimlet purre og cherrytomater med et dryss av havsalt. Og de er fine som tilbehør til middagsretter og salater. De egner seg godt som niste, også, med et smørepålegg som Streich (moste solsikkekjerner) eller et nøttepålegg.

OPPSKRIFT ”Forlorne” tortillas
(Blir fire – fem stykker, middels store)

100 gram quinoamel (www.aurion.dk har en god, økologisk type. Selges i helsekostbutikker)
50 gram rismel (Coop/Mega selger økologisk rårismel av merket Speilberger)
2 ss soyamel (Fordi det har god bindingsevne, kan utelates og erstattes med quinoa eller rismel)
1,5 ss rapsolje
½ ts havsalt
½ ts gurkemeie (gir en gyllen tone)
3 dl vann

Rør alle ingrediensene godt sammen. Konsistensen skal bli som pannekakerøre. La den stå omtrent en halvtime før du steker, da henger de bedre sammen i pannen. Stek på middels varme til gyllenbrune, gjerne i økologisk kokosolje, som tåler høy temperatur bedre enn planteoljer.

/!\ error getUserMedia.