Artikkel
Å lage et fristende matbilde av litt grålig hirsegrøt er ikke bare enkelt!
Men det er et supert frokostalternativ, så den må bare med. Basedannende, næringsrik, mettende, lettfordøyelig og også fin å spise ved sykdom.
Den blir ekstra god om man blander inn biter av tørket frukt – som rosiner, aprikoser, fiken eller dadler. Tilsetter du linfrø blir fiberinnholdet høyere. Server den med plantemelk, hakkede mandler, kanel, ferske bær eller frukt.
Hirse har et ganske høyt innhold av flerumettede fettsyrer. Ulempen med alt fettet er at den fort blir harsk, så det lønner seg ikke å kjøpe inn mye av gangen. Den inneholder mye B-vitaminer og rikelig med kisel og jern. Magnesium, kalium, fosfor, kisel og fluor finnes også i større mengder.
For å utnytte næringsstoffene best mulig, kan flakene gjerne bløtlegges litt på forhånd. Den smaker også bedre om koketiden kortes ned og den heller får stå en stund på ettervarmen før den spises.
Hirsegrøt – oppskrift (En porsjon)
1,5 dl hirseflak
3 dl plantemelk (for eksempel mandelmelk eller rismelk eller evt vann, da blir den ikke så søt)
1/3 ts havsalt
Ha alle ingrediensene i en kjele og la grøten småkoke omtrent fem minutter under omrøring.