Artikkel
Dyprød og vakker i fargen, smakfull og god! Fin til fest!
Borscht serveres ofte med rømme. Her er en syrlig smaksetter som erstatter rømmen:
”Sourcreamost” etter oppskrift fra boka ”Rawfood på norsk” av Palmcrantz og Lilja.
De smaker så godt hver for seg, suppen og sourcreamosten, at det nesten er synd å blande dem!
Men det blir jo et ekstra løft med en liten klatt av det lyse mot det dyprøde, og gir litt mer konsistens.
Så til fest, kanskje?
Suppeoppskriften er en gammel slager fra Ingrid Espelid, hennes presise mengdemål og ingredienser
pleier som regel å borge for et godt resultat. Jeg har brukt oppskriften i mange år, og suppen blir like god
hver gang. (Har bare byttet ut smør og eddik med kokosolje og sitron.)
Den kan også serveres med små pannekaker av bokhvete, kalt blinis.
Lag en røre av bokhvetemel, litt olje, en liten klype salt og vann til passe konsistens.
Lag små kuler som lettest kjevles flate inni en plastpose eller under et bakepapir og stek på middels varme i tørr panne.
Da blir det et mettende og godt måltid.
Hva som er bra med rødbeter?
Bortsett fra et det er kortreist miljømat, så er de blitt brukt som medisin i uminnelige tider.
Dens enestående innhold av mineraler skal virke kreftforebyggende, betennelseshemmende,
avgiftende og immunstimulerende. Urtemedisinere og naturopater bruker den til behandling av
sykdommer som har med blodet og immunsystemet å gjøre, og den omtales ofte som ”vitalitetsplanten”.
På barselavdelinger gis rødbetesaft for å få opp jernlageret igjen.
Og i ulike faste-og renselseskurer inngår som oftest rødbetesaft, fordi den virker foryngende og utrensende.
BORSCHT – OPPSKRIFT
1 ss kokosolje
1 stor løk, i biter
1 stor gulrot, i biter
2 store rødbeter, i biter
½ liten rødkål eller hvitkål, i biter
1 ¼ l. kraft (grønnsaksbuljong)
1 toppet ss tomatpuré
Når ferdigkokt, smak til med omtrent:
1 ts havsalt
1 ss sitronsaft
½ ts pepper
Smelt oljen i kasserollen. Ha i de oppdelte grønnsakene og la dem surre fem – ti minutter under tidvis omrøring. Ha i kraft og tomatpuré og kok på svak varme i omtrent en halv time, til grønnsakene er møre. Kjør suppen i en food processor eller med stavmikser til den er jevnet, den skal ha en ganske fyldig konsistens. Smak til med salt, sitron og pepper.
Server en klatt sorucreamost i hver tallerken eller i en bolle ved siden av. Og nyt 🙂
SOURCREAMOST – OPPSKRIFT
1,5 dl cashewnøtter (kan evt byttes med bløtlagte solsikkefrø, om du vil unngå cashew)
½ dl vann
1 ss sitronsaft
½ ts uraffinert havsalt
5 cm medium stor purre (den hvite delen gir mer delikat resultat)
Ha alle ingredienser i en mikser (hold evt tilbake litt sitronsaft og smak deg frem med den).
Den fyldige og lett syrlige smaken gjør at ”osten” passer fint som pålegg også. Holder fem dager i kjøleskap i beholder med lokk.