Artikkel
Klassisk grønn pesto laget på basilikum – det finnes et utall av oppskrifter, denne har en ørliten dæsj av sitron som veier opp for den utelatte, litt syrlige parmesanosten. Kjempegod, med masse smak, fyldig og mettende i konsistensen takket være pinjekjerner og olivenolje.
Velg om du vil riste pinjekjernene forsiktig i pannen først. De blir brent på et øyeblikk, så hold godt øye med dem. Da blir smaken enda bedre, synes jeg. I den klassiske varianten er de rå.
Pesto kan brukes til masse! Som pålegg – deilig på hjemmelagde knekkebrød. I pasta – super til den rå squashpastaen du enkelt lager ved å strimle en squash på langs med ostehøvel eller potetskrelleren. Ha for eksempel over noen halve cherrytomater, soltørkede tomater og oliven, og vips, så er den retten ferdig. Pesto er også god i sauser, både kalde og varme, blandet inn i wokgrytesausen og som dipp.
Det finnes et supert nettsted som heter Urtekilden, laget av urtekjenneren Rolv Hjelmstad. Et gedigent leksikon er stadig under oppdatering, og det er masse å hente der, om urtenes opprinnelse, virkestoffer, bruk, voksesteder og så videre. Sjekk ut nettstedet her: http://www.rolv.no/
I Urtekildens planteleksikon kan en lese dette om basilikumens egenskaper:
”En svært aromatisk urt, som i tillegg til å brukes i matlagingen, også har medisinske egenskaper (gjelder både urten og den eteriske oljen som utvinnes fra den). Basilikum er varmende, krampeløsende, urindrivende, slimløsende, svettedrivende, appetittvekkende, fordøyelsesregulerende, magestyrkende, luftdrivende, avføringsregulerende, blodrensende, melkedrivende, menstruasjonsfremkallende, febersenkende, smertestillende, avgiftende, antiseptisk, bakteriehemmende og insektavvisende. Den kan også bidra til å drive ut innvollsorm. Urten har en beroligende, nervestyrkende og antidepressiv virkning, og regnes som generelt styrkende. Basilikum har ry for å være afrodisierende.”
PESTO – OPPSKRIFT
OBS! Viktig at ingrediensene has i mikseren i følgende rekkefølge. Antakelig for at de skal blandes ordentlig sammen. Alternativt kan en bruke en stor morter, da vil basilikumaromaen komme bedre frem:
1) ett fedd hvitløk
2) en potte basilikum (Coop har økologiske)
3) 5 ss pinjekjerner (eventuelt lett ristet i tørr, middels varm panne)
4) salt og pepper etter smak
5) 3 ss olivenolje
6) ½ ss sitronsaft
Velbekomme, og ha en flott, grønn uke!
(PS: Foretrekker du å leve mest mulig oljefritt, kan oppskriften fint lages med så lite som bare en teskje olivenolje. Juster eventuelt konsistensen med litt vann om du synes den blir for tykk.)
Her er forresten oppskrift på oljefri grønnkålpesto og ramsløkpesto om det kan friste.