Artikkel

avocadodressing fri for melk og sukker

Hei igjen, veldig hyggelig at du stikker innom, selv om innleggene i de siste har latt vente på seg! Vit at om du har lyst på (gratis) beskjed om når neste blogginnlegg kommer, kan du bare plotte inn mailadressen din der det står ”Abonner på mine innlegg” 🙂   Jeg har et par saker på hjertet utover avokadodressingen:

Om å være vegetarianer: – Hvojfoj ej du vegetajianej?, spurte en av mine søte nevøer så snart han hadde lært å snakke ganske rent. Og jeg strevde etter beste evne med å gi et svar som både var ærlig og som ikke skulle stille foreldrene på store prøver ved å få en selverklært vegetarsønn i deres kjøttspiserhverdag. Nå er gutten 14, han valgte vegetarveien (på grunn av eller til tross for mine balansekunster?!), men har gått med på et kompromiss, og spiser fisk. Jeg tror at når slike avgjørelser tas av barn, ligger de på et ganske dypt plan, der de vasser i en hverdag med utallige Mc Donalds- og pølsebursdager, år etter år.

Programmet Ekko på P2 hadde et interessant innslag om temaet for noen dager siden. De intervjuet NTNU-professor Vibeke Videm, som har utgitt boken ”Verdt å vite om vegetarmat”, der hun tok til orde for diverse helsefordeler ved å erstatte kjøtt med mer grønnsaker, belgfrukter og hele korn. Og Christoffer Ringnes Klyve i Framtiden i Våre Hender fortalte om vårt personlige klimafotavtrykk som i hovedsak fordeler seg mellom kjøttmat, transport og energi. At kjøttforbruket vårt er den enkleste biten for hver og en av oss å gjøre noe med, og at ved å kutte det reduserer vi vår personlige klimabelastning med 15 – 20 prosent.

Ekko på Facebook (http://www.facebook.com/pages/Ekko-NRK/158788644171337  ) ba lytterne meddele sine grunner til å kutte ut kjøttet, og det er noen få, og ikke desto mindre gode grunner som nesten alltid går igjen: Etikk og dyrevern, bedre helse, redde klimaet, økonomi, mer variert meny. Jeg lurer på hvor mange vegetarianere/veganere det finnes i Norge? Så rart at ingen vil telle oss!? Tenk for en interessant målgruppe vi er for blant andre Bama! Tror i alle fall det er en økende gruppe….

Om gluten: Finske Sanna Sarromaa er en sprudlende engasjert Venstre-politiker på Lillehammer. Dette året er hun i California, og har bloggen http://sannasuperfeminist.com/ . Hun forteller om de to bøkene ”Wheat Belly” og ”Wheat Belly Cookbook” som er de store bestselgerne der nå.  Forfatteren og hjertespesialisten bak bøkene påstår at hvete er årsaken til omtrent alle helseproblemer fra fedme til generell uvelhet, angst og depresjoner. Du kan lese om og eventuelt bestille bøkene på Amazon: http://www.amazon.com/Wheat-Belly-Lose-Weight-Health/dp/1609611543

Her kommer oppskriften på en deilig dressing som lett kan varieres, og i tillegg til salatdressing er den fin som tilbehør til taco og wraps. For en sunnere variant kan de krumme bladene på en hjertesalat brukes som tacoskjell, og tørket og presset tang, noriark, er fine som wraps om du vil unngå gluten.

AVOKADODRESSING – grunnoppskrift
1 moden avokado
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1,5 dl vann
2 ss friskpresset sitron
½  ts Himalayasalt/havsalt

Ha alt i en hurtigmikser eller bruk stavmikser og kjør til dressingen er jevn. Er den for tykk kan du regulere konsistensen med mer olje eller vann.

Sursøt variant:
Tilsett  også ½ ts steviapulver (Jeg bestilte økologisk tørket og finmalt steviapulver på www.iherb.com)

Urtevariant:
Tilsett 1 ts tørket eller 1 ss frisk basilikum

Sterk variant:
Tilsett et dryss eller to malt cayennepepper/chilipulver

Den holder seg flere dager i tett boks i kjøleskapet, og blir bare svakt misfarget, siden den inneholder sitron. Det kan du bare skrape vekk rett før servering.

/!\ error getUserMedia.