Artikkel
Supersunne, søte og saftige granateplefrø, litt syrlig (og kalsiumrik) dressing basert på finmalte sesamfrø (tahini), velduftende blader av basilikum, nydelige pinjekjerner og grillede skiver av aubergine. Passer som forrett, eller som en smårett på kvelden eller til lunsj. De lekre fargene gjør den fin til fest, og den smaker like godt romtemperert som rett fra ovnen. Om du supplerer med mer tilbehør, som salat og hummus, blir det en deilig middag.
Oppskriften er nesten uendret fra kokeboken Basisk mat», utgitt på Cappelen i 2013. Denne oppskriften innfrir – retten er kjempegod!
(Hvis du vil ha en annen og mer mettende rett med aubergine, kan det være at du skal prøve aubergineruller med krydrede vegetariske kjøttboller. Den gir ordentlig middagsfølelse, og er skikkelig god.
BAKT AUBERGINE MED TAHINIDRESSING – oppskrift
(4 porsjoner)
2 auberginer, skåret i 1 cm tykke skiver
rapsolje til pensling
2 ss pinjekjerner, ristet
basilikumblader, en stor håndfull
1/2 granateple, kjernene
havsalt
pepper, malt
Dressing:
3 ss (40 g) tahini (selges blant annet på Kiwi og i helsekostbutikker)
3 ss ekstra virgin olivenolje
3 ss sitronsaft
3-4 ss varmt vann
1 hvitløkfedd, presset
havsalt
- 1. Sett stekeovnen på 220 grader
2. Legg et bakepapir på en stekeplate, pensle med olje,
eller pensle platen med olje og
3. fordel aubergineskivene utover, uten at de dekker hverandre. Kanskje må du ha to stekeplater?
4. Pensle overflatene med olje og dryss over salt og pepper.
Auberginene suger til seg uendelige mengder olje, greit å passe på at det ikke blir altfor mye.
5. Stekes til møre og svakt brune, 20 til 30 minutter.
6. Mens aubergineskivene steker, kan du ha alle ingrediensene til dressingen, unntatt halvparten av vannet, i en bolle.
7. Visp til en smidig røre.
På et tidspunkt skiller den seg, bare rør videre, snart er den silkemyk igjen.
8. Reguler tykkelsen med å ha i resten av vannet, litt om gangen. (Vurder om du trenger alt vannet, eller mer)
9. Smak til med salt.
(Noen ferdigkjøpte tahinier er uten salt, andre med.)
10. Legg de grillede aubergineskivene på fire tallerkener.
Skivene kan godt ligge litt oppå hverandre.
11. Drypp over dressingen (resten holder seg opptil tre dager i kjøleskap)
12. Fordel ristede pinjekjerner, basilikumblader og granateplekjerner på toppen.
TIPS:
*Auberginer skal ha lyst kjøtt. Det er det som regel når bladene rundt stilkfestet ikke har begynt å bli brune.
*Granateplefrø er enklest å ta ut om du deler den i fire båter, og så vrenger skallet før du skiller frøene fra det hvite og plukker dem ut. Her viser en norsk nordmann fra Norge 😉 (hos Bama), hvordan vi enklest skreller den orientalske frukten.
*Pinjekjerner kan kjøpes ferdig ristet, eller du har dem i en tørr stekepanne på middels varme, rører litt og tar dem av platen i det de begynner å bli gylne.
Enjoy 🙂