Artikkel

Bilde_Banankake-1
Banankake med smak av karamell fra kokosblomstsukker! (Høy næringsverdi og lav GI – les mer om sukkeret her.) Enda bedre blir den med mørke sjokoladebiter inni, eller med sjokoladeglasur oppå. Bakt med det næringsrike melet fra Cornells, som ikke inneholder gluten, og som har supre bakeegenskaper. Bananene gir saftighet, og drysset av kanel, ingefær og kardemomme kler dem. Natron og eddik samarbeider om å heve, og eddiksmaken lister seg stille vekk underveis i prosessen. (Jo, helt sant! 🙂 ) Tilbake blir det en symfoni av bananer, karamell, krydder og sjokolade.

Lager du dobbel oppskrift, kan den has i en springform for en større kake. Her er den i en praktisk variant, som bananbrød. Til enkelt å kunne ta med på tur, besøk, hytta. Eller skjære i skiver, legge matpapir mellom og ta frem i passende mengde når behovet plutselig melder seg.

Den mørke sjokoladen uten melk og med lite sukker, av merket Plamil, finnes i mange dagligvarebutikker. Slik ser serien ut.

Jeg erstattet halvparten av kokosblomstsukkeret med uraffinert Rapadura rørsukker. Det blir deilig karamellsmak med bare kokosblomstsukker, så det går fint uten. Kaken er ikke kjempesøt, er en tilbakemelding jeg har fått. For meg var det fint slik. Smak til, så blir den akkurat slik du helst vil ha den 🙂

Jeg ble kjent med melblandingene til Elin Cornell da jeg for noen år siden oppdaget dem i en helsekostbutikk. Jeg ringte henne, full av beundring – blir alltid så imponert over kvinnelige gründere generelt, og spesielt i næringsmiddelindustrien, for det er en tøff bransje med mange tunge aktører. Elin og jeg fant tonen, og har siden holdt kontakten. Jeg lagde dette gode foccaciabrødet av melet, og var frelst. Helt nydelige bakeegenskaper og smak, økologisk, lite raske karbohydrater, mer fett og protein.  Av og til er jeg så heldig at det dumper ned noen pakker fra Elin av det spesielle melet i posten, og det har blitt til en del rundstykker og knekkebrød gjennom årenes løp.

Hvis du vil bake kake av melet, er det bare å kjøre det i food processoren, så knuses gresskarkjernene, og du har en fin melblanding.

BANANKAKE SJOKOKARAMELL, UTEN GLUTEN, MELK OG EGG – oppskrift
(Blir en brødform)

*4 økobananer eller tre konvensjonelle, godt modne
*2 dl kokosblomstsukker
*1 dl rapsolje
*250 gram Cornells halvgrove melblanding
*2 ts natron
*2 ts eplecidereddik
*1 ts kanelpulver
*1/2 ts ingefærpulver
*1/2 ts kardemommepulver
*100 gram mørk, melkefri sjokolade

1. Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme
2. Kjør eventuelt melet i food processor med S-blad, så det blir finmalt
3. Kjør bananer, sukker og olje i food processor til blandet
4. Ta i mel, natron, eddik og krydder og kjør til blandet
5. Bland eventuelt inn hakket sjokolade, eller dropp det til fordel for glasur
6. Hell røren i smurt eller bakepapirkledd brødform
7. Stek på nederste rille i omtrent en time. Sjekk med kakepinne, når den kommer nesten tørr ut fra midt i kaken, er den ferdig. Legg eventuelt over et matpapir så den ikke blir for mørk utenpå på slutten av steketiden.
8. Avkjøles i formen

En god sjokoladeglasur
kan du lage ved å smelte sjokoladen i vannbad og røre inn en spiseskje appelsinsaft, en spiseskje kokosolje og eventuelt litt søtning. Strykes over den avkjølte kaken.

Håper (og tror) det smaker! 🙂

/!\ error getUserMedia.