Artikkel
Blomkål i nøttesaus med salat og pesto!
Prøv en helt rå middag, aldeles ukokt og overhodet ikke varmebehandlet. Alle næringsstoffer intakte, ingen ødelagte celler. Og fortsetter du å spise slik, vil du kanskje merke sangen som nynner inni deg, sier den engelske raw food-coachen Karen Knowler. Hun har levd på bare rå mat i 19 år, og vet nok hva hun snakker om.
Middagen, uten mengdemål, har jeg blitt servert på video av Russell James – han holder til på denne nettsiden: www.therawchef.com
Den består av blomkål i nøttesaus, med salat, pesto, avokado og tomatsaus – og smaker veldig godt 🙂
Det tar omtrent like lang tid å lage den som en ”vanlig” middag, det vil si omtrent en halv time.
BLOMKÅL I NØTTESAUS MED SALAT OG PESTO, HELT RÅ – oppskrift
(Til to personer)
½ blomkål has i food processor og males til en grynete konsistens
Rør inn:
1 dl frisk persille, hakket (eller en ss tørket)
1 dl friske basilikumblader, hakket (eller en ss tørket)
½ ts salt
2 hele tomater, finhakket
Nøttesaus
1 dl makadamianøtter
1 dl pinjekjerner
1 fedd hvitløk
3 ts sitronsaft
½ ts salt
1 til 2 dl vann. (Justér vannmengden slik at det blir en ganske sausete røre som lett kan blandes med blomkålhakket)
Røres sammen til saus med en stavmikser.
Pesto
1 fedd hvitløk
1 potte basilikum
5 ss pinjekjerner
salt og pepper etter smak
3 ss olivenolje
½ ss sitronsaft
Has i mikser til du har en lekker, knallgrønn røre.
Tomatsaus
3-4 ss hakkede soltørkede tomater i olje
2 ”vanlige” tomater
1 liten chalottløk
2 dadler uten stein
Smak til med:
1 ts tørket persille
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
(Eller en spiseskje av hver av de tre urtene, om de er ferske)
litt salt
1-2 ss olivenolje
1-2 ss sitronsaft (smak til)
Dessuten
I salathode, vasket og renset
1 avokado, delt, steinen og skallet fjernet og skåret i tynne skiver
1 liten purre eller vårløk, snittet på langs og deretter på skrå til staver
friske, små persilledusker
pepper fra kvern
Anretning: (Er det ikke det de skrev i de gamle kokebøkene? 😉 )
Salatbladene legges for eksempel på den ene langsiden av et avlangt fat.
Ringle over litt olivenolje, noen dråper sitron og kvern over litt havsalt for å smaksette.
Bland blomkålhakket med nøttesausen og legg blandingen inntil salaten.
Legg tomatsausen oppå blomkålmiksen, inntil salaten. (Det røde mot det grønne gir fine kontrastfarger)
Legg en klatt pesto eller mer oppå blomkålmiksen.
Legg tynne avokadoskiver inntil blomkålmiksen.
Legg stavene av purre eller vårløk inntil avokadoen.
Strø persillehakket over det hele.
Kvern litt pepper over alt sammen.
Og da er vi i mål, og kan nyte en sunn og deilig og mettende middag.
Og ha en god rest pesto igjen til en annen sammenheng. Den holder seg lenge i en tett boks i kjøleskapet.