Artikkel

boboli 024 B

Boboli er flate, italienske brød som deles i to og fylles med alt hva hjertet begjærer.
Det er supert å bruke til frokost, brunch og lunsj.

Foccachia og boboli har egentlig samme grunnoppskrift: Hvetemel, gjær, olje, salt og av og til diverse pizzakryddere.

Her er en sunnere variant. Jeg så på nettet at noen hadde laget grove boboli av sammalt korn. Det er for ingenting å regne, bare forbokstaven, om vi virkelig skal snakke om sunne bobolier 😉

Her er det nemlig finrevet gulrot som gir saftighet og sødme, fiber og diverse helsebringede mineraler og vitaminer. (Og som er med å drøye mandelmelet litt, siden det ikke akkurat kan kalles en rimelig melsort.)
Mandelmelet har et høyt innhold av protein, 55 prosent – det gir langvarig metthetsfølelse og liten blodsukkerstigning.  Det har høye verdier av magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink.
Olivenoljen og linfrøene har omega-3, og tørket oregano er, som diverse andre urter, så full av antioksidanter at en teskje om dagen er nok. Sier Rune Blomhoff, som har forsket på dette og funnet ut at den ene teskjeen urter slår ”5 om dagen”-dosen av frukt og grønnsaker.

Bobolien kan fylles med så mangt.
Her er et forslag: Stryk et lag grønn pesto på den ene halvdelen. Og kanskje et lag rød pesto på den andre. Eller oliventapenade. Legg på ulike salatblader, tynne ringer av rødløk og purre, paprika, skiver av agurk og tomat, biter av soltørkede tomater og guacamole eller hummus. Eller legg en burger med fyll i – de er fine som burgerbrød, også.

BOBOLI – oppskrift
(Blir 6 medium store)

Sett ovnen på 200 grader

2,5 dl finrevet gulrot ( 4 små gulrøtter)
4 dl mandelmel ( Jeg brukte 50/50 grovt og fint, det er ikke så viktig for resultat eller smak)
1 dl malte linfrø
¾ ss Fiberhusk
¾ ts salt
½ dl olivenolje
1 ts tørket oregano
1,5 ts bakepulver
3 dl vann

Alt has i en bolle og blandes godt.
Del i 6 emner, form kuler som trykkes flate mot bakepapirkledt eller oljet stekebrett.
Pensle med olivenolje.
Lag små fordypninger med fingrene, så de ligner (litt mer) på en ”ekte” boboli.
Dryss over grovt salt.

Stekes til gylne i omtrent 25 minutter.
Legg dem oppå hverandre i en stabel og pakk inn i et klede med en gang de er tatt ut av ovnen, så de beholder mykheten.

Lag en deilig sandwich med det samme –  litt senere – eller vent med det og frys dem ned når de er kalde. Gjerne delt i to og med matpapir mellom. Da er de enkle og raske å bruke når du trenger dem 🙂

 

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.