Artikkel

brilliant veggisburger-1
Jeg intervjuet en gang maleren Arne Løvstad (snart 90 år). Han sa at han ikke hadde malt sitt beste bilde enda. (Og han har laget mange vakre, bilder!)
Fordi perfeksjonisten i ham visste at han kunne forbedre, forbedre og forbedre. Men på et tidspunkt må man bare sette strek, sa han.
Det totalt perfekte er ikke for denne verden. Trur eg.

Sånn er det med meg og burgere. På den måten at den i smak, konsistens og utseende bare er brilliant. Så jeg ble fristet av Jamie Olivers Brilliant Veggie Burger.

Jeg tenkte at hvis noen kan klare det, må det være han.
Han slumser litt, bruker kreativiteten for alt den er verdt og har så mye hell og innbitt innsatsvilje med seg, at han lykkes. Igjen og igjen.

Her er oppskriften i norsk språkdrakt, og med et par små justeringer.
Følger du tipsene til punkt og prikke, blir den fast nok til å steke, får god tyggemotstand på grunn av et par grovhakkede spiseskjeer solsikke- og gresskarkjerner inniblant det hele, og tilbehøret med de basilikumkrydrede tomatene og den deilige mayoen gjør veeeldig mye for totalopplevelsen.

Som burgerbrød kan du eventuelt bruke disse glutenfrie og saftige havrerundstykkene?

Eller et noriark med noen store blader hjertesalat på innsiden, så de ikke blir bløte, eller en myk og god kokoswrap. Jeg har bare funnet den på IHerb – her er lenken.

Så får du selv bedømme om dette blir din perfekte burger. Eller om vi skal fortsette jakten 🙂

BRILLIANT VEGGISBURGER A LA JAMIE OLIVER- oppskrift
(Blir fire veldig store eller fem store burgere)

200 gram maiskorn (eller kokte, skylte og avrente kikerter om du vil følge Anthony Willams kostråd)
200 gram frosne erter
200 gram bondebønner, også kalt store, hvite bønner (kokte, skylte og avrente)
1/2 potte frisk koriander
1/2 potte bladpersille
75 gram kikertmel
1 ss malt spisskummen
1 ts cayennepepper
1 ts uraffinert havsalt eller himalayasalt
1 ts nykvernet pepper
2 ts grønnsaksbuljongpulver (kan erstattes med samme mengde miks av tørket salvie, timian, løkpulver, pepper, merian, sellerifrø, cayenne)
1 ss Fiberhusk (må ikke brukes, men da er du sikret at den henger godt sammen)

1 ss gresskarkjerner
1 ss solsikkekjerner

Krydret mayo
2 vårløk
1/2 fersk, rød chili
1 hvitløksfedd
2 toppede ss kokte kikerter
1,5 ss soltørkede tomater, hakkede
1 ts sennep
2 ss saft av sitron
Ca 5 ss olivenolje

Annet tilbehør
2 modne tomater
en håndfull basilikumblader

2 sylteagurker eller hurtigsyltet rødløk

1 moden avokado
1 lime, saften av

En håndfull spirer eller finstrimlet isbergsalat

Pluss eventuelt hjemmelagde Grønnkålchips

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene  til burgeren, unntatt solsikke- og gresskarkjerner, i en food processor.
(Også stilkene på de ferske urtene.)
Kjør til en glatt deig, og smak til med krydder.
Ha i solsikke- og gresskarkjerner og kjør maskinen et par runder til, slik at frøene bare blir grovt delt, og fortsatt gir tyggemotstand.

Strø et tynt lag kikertmel på et brett.
Form fire – fem burgere, omtrent to cm høye, legg dem på brettet og dryss et tynt lag kikertmel på toppen av dem. Ja, det er klissete. Foreløpig.
Sett brettet i fryseren i ti minutter.
Deretter i kjøleskapet til de skal stekes.

Lag mayoen ved å ha alle ingrediensene, unntatt olivenoljen, i en mikser.
Kjør til ganske jevn røre.
Mens maskinen går has olivenoljen i, en skje om gangen, til konsistensen er som majones.

Lag eventuelt grønnkålchips hvis tid og krefter tillater det.
(Kan også fint utelates)

Legg et kjøkkenpapir på en tallerken.
Skjær tomatene i skiver.
Dryss over litt havsalt.
Legg på basilikumblader, grovt opprevet.
Legg et kjøkkenpapir over og trykk lett på tomatskivene med håndflaten.
(Det fjerner væsken og gir veldig god basilikumsmak)

Del avokadoen i to, ta ut steinen, vipp den ut av skallet med en skje, skjær i 1 cm tykke skiver.
Hell over litt sitronsaft, så den ikke blir misfarget.

Del eventuell sylteagurk i skiver.

Finn frem spirer eller lag strimler av isbergsalat.

Stek burgerne på middels varme i oliven- eller kokosolje i en stor stekepanne.
Snu dem når gyllenbrune, og press litt ned med en stekespade, så de får mye stekeskorpe.
Total steketid er omtrent ti – tolv minutter.

Legg spirer eller finstrimlet salat på bunnen av burgerbrødet eller wrapsen du vil bruke.
Deretter de skivede tomatene og noen avokadoskiver.
Så burgeren, mer tomat, mayoen, de eventuelle sylteagurkene, og den eventuelle grønnkålchipsen.

Så er det bare å nyte måltidet, forhåpentligvis minst like lenge som det tok å lage det 😉

 

/!\ error getUserMedia.