Artikkel

Høres liksom litt traust ut – brokkolisalat med mandler – og kanskje er det akkurat det?!
Litt traust og enkelt…. Få ingredienser gjør sjansen større for at det bare er å gå til kjøleskapsskuffen, finne frem den brokkolien du kjøpte inn for flere dager siden. Fordi du visste at det var en av de sunneste grønnsakene vi kan spise. Fordi du syntes det var på sin plass å legge den i handlevogna som et slags alibi overfor deg selv om at, jo da, jeg driver på, jeg spiser grønnsaker, igjen og igjen, jeg gir meg ikke. Men så ble den bare liggende der. For det er andre ting som frister mer, som er raskere å lage noe av.

Men altså, om du orker, så bare gjør det. Og knask i veg noen få strakser senere, fyll kroppen med mineraler og vitaminer og proteiner. Gi miljøet en liten klapp på skuldra, og deg selv, for dette er muligens kortreist mat. Den økologiske gir mest næring, har ingen rester etter sprøytemidler, har latt naturen  få fri for giftige kjemikalier.

Den protein- og næringsrike brokkolien hjelper til med avgiftning, gir økt energi og styrke. Beskytter hjerte, hud, nerver og muskelvev, bidrar til å forebygge hjerte- og karsykdom, kreft og immunsykdommer. Sier Kirsten Hartvig i boka ”Mat for immunforsvaret”.

Sammen med mandler blir det supermat i særklasse. Mandler som er så basedannende, som inneholder masse protein, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Som styrker cellemembranene og også beskytter mot kreft.

Om du har bløtlagte mandler er det best. Det er bare å huske å finne frem et glass, fylle opp med mandler, helle vann over og sette i kjøleskapet. Og skifte vannet daglig. Da kan de stå noen dager, i hvert fall fem. De blir bedre av bløtleggingen! Mykere i konsistensen, mildere på smak. Og så ødelegges antibeitestoffene, så de blir mindre allergifremmende. Og jeg vet ikke hva antibeitestoffer er, men jeg vet at jeg får mindre kløe rundt øynene når de er bløtlagt først. Så det er tydeligvis ikke bra med antibeitestoffer for de mer følsomme av oss. Og dette med bløtlegging først hjelper selv om du tørker dem på svak varme etterpå, og for eksempel lager salte mandler, sjekk oppskrift her under ”Snacks”. Det er kjempegodt, og kan også has i salaten i stedet for de som bare er bløtlagt.

Og om du vil vite mer om mandler så hadde Mjuuuglys blogg en interessant innføring med masse bilder om hvordan de egentlig ser ut, de rå og naturlige mandlene (grønne!) som kommer rett fra trærne.  Sjekk http://mjuuugly.blogg.no/naturens_skattekammer.html

Og da er det ikke så mye mer i salaten, bare olje og salt. God økologisk olivenolje smaker best til, smaksatt med uraffinert havsalt får du alle mineralene på kjøpet.

Salaten holder seg i flere dager, og kan spises som den er, den metter skikkelig. Eller som tilbehør til for eksempel en gryterett av quinoa og røde linser, kokt sammen med små terninger av gulrot, purre, grønnsaksbuljong og tomatpurée. Det er veldig godt med tomatsmaken og den litt mer saftige gryteretten sammen med denne salaten.

BROKKOLISALAT MED MANDLER – oppskrift
400 gram brokkoli (omtrent et middels stort hode)
1 dl mandler, gjerne bløtlagt minst noen timer. (Det blir til 1.5 dl)
3 ss olivenolje
Noen drag med saltkverna

Del opp brokkolien i små buketter,
stilken kan spares og benyttes til en smoothie eller en purée.
Om du knar/masserer brokkolibukettene med hendene
eller baksiden på en bred tresleiv i omtrent 20 sekunder,
blir de mykere i konsistensen.
Ta av skallet på omtrent halvparten av mandlene,
det er forholdsvis lett å ta av etter at de har vært bløtlagt omtrent åtte timer/natten over.
(Det går greit å bruke mandler som ikke er bløtlagt
om du ikke har tid til å vente, da må de enten skåldes i kokvarmt vann,
eller brukes med skallet på.)
Legg brokkolibukettene i en salatbolle,
garner med mandler og olivenolje.
Smak til med salt. Ferdig 🙂

Ha en finfin påske!

/!\ error getUserMedia.