Artikkel

burgere miniformat linser og quinoa-1
Hei, igjen – her kommer oppskriften på noen skikkelig gode, små middagsburgere.
Faste, smaksrike, mettende og proteinfylte. De soltørkede tomatene bidrar til dybde i smaken, som forsterkes ytterligere av bittelitt sitronsaft (som gjør nesten all mat bedre), hvitløk og spisskummen. Du kan gjerne forme dem i vanlig burgerstørrelse, om det passer bedre.

Fordelen med denne miniversjonen er at de passer supert på for eksempel pizza, i taco, på tapasbordet, i salaten. Eller til middag, med kokte poteter og grønnsaker, tyttebærsyltetøy og en god saus. Og til middag igjen, kanskje med med en god salat og denne ovnsbakte blomkålmosen? De er fine å fryse og tiner raskt opp i panna. Like gode kalde som varme.

Inspirasjonen til oppskriften fikk jeg hos herlige Veganmisjonen, hvor det flommer over av masse spennende middagsretter. «Linselus» (vegetarboller med kokte linser som hovedingrediens) er en egen slager der, jeg har laget flere av dem, og de er kjempegode.

Her er en fastfood-variant: I stedet for å forme runde boller, går det raskere når de bare trengs å stekes på to sider. Fremgangsmåten er nesten lik, du bare klemmer bollene flate før de havner i panna.

BURGERE AV LINSER OG QUINOA – oppskrift
(Blir omtrent 35 stk, en middagsporsjon er omtrent sju)

1 dl røde linser
2 dl quinoa, for eksempel rød
6 dl vann
1 grønnsaksbuljongterning
190 g soltørket tomat, inkludert oljen de ligger i (Et lite glass)
2 ts hvitløkspulver
2 ts spisskummen, malt
1 ts havsalt
2 dl kikertmel
1,5 ts saft av sitron
Olje til steking, for eksempel raps eller kokos.

Kok opp vannet med buljongen, og ha i de skylte linsene og quinoaen.
Kokes i 15 minutter, til vannet er absorbert og de er møre.
Så has alt sammen – inkludert linsene og quinoaen og oljen der de soltørkede tomatene ligger – i en prosessor og mikses til farse. Stavmikser funker også fint.
Sett farsen kaldt i minst 15 minutter.
Lag kuler på størrelse med plommer, klem dem flate og stek på litt over medium varme til gyllenbrune på begge sider. Har du flere stekepanner går det ganske kjapt å bedrive masseproduksjon. 35 høres kanskje mye ut, men det blir bare omtrent fem fulle middagstallerkener med tilbehør, eller flere hyggelige overraskelser når du senere åpner kjøleskapet/fryseboksen  🙂

Tips:
* Er du lei av å alltid måtte lage veggisburgere fra bunnen av, så har Coop kommet med intet mindre enn fire varianter det siste halvåret! To av dem er veganske, de andre to inneholder egg.
* Bor du i nærheten av Ikea selger de grønnsaksboller fra frysedisken i store pakker. De skal være gode, og inneholder hverken gluten, soya, nøtter, egg eller laktose.
* Jeg pleier å bløtlegge linser og quinoa i minst fire timer før de skylles og has i kokevannet (for at de lettere fordøyes), men det er ikke nødvendig.

Vel bekomme!

burgere miniformat linser og quinoa-2

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.