Artikkel

Grønn smoothie

Det viktigste er smaken. Og den blir god med den riktige balansen sitron, hvitløk, salt, krydder og olje i. Men det er ikke så dumt å vite at her dreier det seg om flytende energi på høyt nivå. Mulighetene i grønn-smoothieverdenen er nærmest uendelige. Tenk på det som en flytende salat. Og i salaten kan vi ha nesten hva som helst; nøtter, spirer, frø, oljer, hele spekteret av grønnsaker. Jorda består visstnok av 99 prosent planter. Og mange av dem er spiselige. Og de passer stort sett i en slik drikk, de aller fleste.

Den kan inntas når som helst, er fin å starte dagen med, eller gir energi som et godt mellommåltid, eller kan tas som forrett før middag, eller kan helles i en matthermos og tas med på reise eller tur eller etter trening. Og den passer som mat for syke. Den sørger for energi gjennom både væskeinntaket, alle de sunne næringsstoffene og det at den er så lettopptakelig for tarmsystemet, siden maten er så finmalt.

Her er et oppskriftsforslag, men det meste kan byttes og erstattes med andre ting. En liten grei kjøreregel er at løk gir god smak, enten som rød eller gul eller purre eller hva man måtte ha. Og at avocado bidrar til fylde i smaken og konsistensen, den blir litt mer kremete av det. Og at agurk og selleri, særlig på sommertid, bidrar til en litt kjølende fornemmelse. Og at en håndfull frosne erter eller brokkolibuketter med sitt høye proteininnhold gir en større mektighet.
Tykkelsen kan varieres etter vannmengden du heller i før den mikses. Om man tilsetter væske slik at det så vidt når opp til grønnsakene som er litt hardt pakket sammen, vil det bli en konsistens som like gjerne kan spises med skje.

På vinterstid, når det er godt med noe varmende mat, kan man koke opp vann og blande det ut til en lunken væske som has i mikseren. Da blir det ikke så tungt for kroppen å skulle bruke energi på å holde varmen. Og smaken kommer bedre frem i det som er romtemperert enn kjølig.
Fargen kan bli grumsete og udelikat om du blander i tomat, og holder du deg til de grønne og mørkegrønne grønnsakene blir den stiligst i utseende.

Grønn smoothie
(Gir 1, 5 liter)
1/5 brokkoli i buketter (tilsvarer 4 dl buketter godt presset sammen)
1/3 purre i biter (bruk gjerne den øverste, mørkegrønne delen for fargens skyld)
½ agurk i terninger
1 avocado
1 blad savoykål i strimler (kan utelates, men den mørkegrønne fargen gjør seg i sluttresultatet)
1 fedd hvitløk (kan utelates)
1 strøken ts malt ingefær
2 ts Himalaya- eller havsalt
¼ ts cayennepepper (eller litt mindre, smak til)
1 dl sitronsaft
1 dl olivenolje (eller raps, sesam, avocado, valnøttolje, Udo’s Choice-olje)
1 ss Cocosa (økologisk, uraffinert kokosolje)
Vann til passe konsistens, omtrent 8 – 10 dl

De ferdigkuttede grønnsakene has i smoothiemaskinen eller foodprosessoren sammen med de øvrige ingrediensene som krydderne og væsken. Juster tykkelsen og smaken til slutt ved å eventuelt tilføre mer vann, sitron, salt og krydder.
Vær så god – nyt! Nå har du en drikk som kan stå omtrent et døgn, tildekket under plast i kjøleskap, men jo før den inntas, jo bedre – da er de fleste næringsstoffene fortsatt med.

/!\ error getUserMedia.