Artikkel

Det er tre ting som gjør denne blomkålsuppen til noe helt spesielt:

  • Den er som den mykeste fløyel i konsistens.
  • Den er garnert med små deilige umamibomber av ovnsbakte cherrytomater.
  • En liten håndfull cashewnøtter har kokt sammen med suppeingrediensene, og gir akkurat den dæsjen av den litt fete fløtefølelsen som en god suppe gjerne skal ha.

Grunnen til at den ble så utrolig silkemyk, er at jeg kjørte den i en sterk blender til slutt. Litt styr å løfte ut av kjelen og over dit et par runder, men virkelig, virkelig verdt det. Det kan jo ha sammenheng med at jeg har en stavmikser med drivkraft som en liten loppe, sammenlignet med hestekreftene i blenderen. Ikke at blenderen er på nivå med Vitamix eller andre i Mercedes-segmentet, det er vel heller det at stavmikseren er en god, gammel og rimelig type kjøpt på Elkjøp for et par evigheter siden. Men uansett, har du en blender med litt kraft, så anbefales den herved på det på det sterkeste, bokstavelig talt,  i denne sammenhengen. Det er som om blomkål er i særklasse når det gjelder evnen til å la seg fløyelsgjøre, og kanskje i ultimat grad sammen med litt fett fra nøttene?

De små tomatene er virkelig verdt steketiden i ovnen, de gir lekker farge og deilig søtsyrlig og kraftig smak til den milde suppen.

Og det med cashewnøttene er jo genialt, spør du meg! Altså, cashewnøtter blir lettere den glatteste krem, rømme, fløte og melk om de først bløtlegges noen timer. Alternativet er å koke dem i ti minutter. Så, hvis du bare slenger dem i suppekjelen og lar dem koke med, slipper du å bruke kjøpekrem, -fløte, -melk eller -rømme. Du regulerer bare mengden nøtter etter hvor kremet konsistens du vil bruke. Her har jeg tenkt at de vil utgøre omtrent halvannen deciliter fløte, altså den fløteskvetten som hever smaken på de fleste supper.

OK, nok babbel, her kommer oppskriften:

KREMET BLOMKÅLSUPPE – oppskrift
(Gir 3 porsjoner)

750 gram blomkål, uten blader, i biter
1 stor gul løk, grovhakket
4 store hvitløksfedd, skrelt
4 ss rå, usaltede cashewnøtter
3 ts grønnsaksbuljongpulver eller 3 ts kyllingkrydder
Vann til det dekker grønnsakene
1-2 ss sitronsaft
Salt og pepper etter smak

GARNITYR: OVNSBAKTE CHERRYTOMATER – oppskrift:
2,5 dl små tomater
en klype havsalt
en klype kokossukker

Friske urter

Start med tomatene:
Sett stekeovnen på 175 grader
1. Kle et stekebrett med bakepapir og fordel halve eller kvarte tomatbiter utover brettet, ikke oppå hverandre.
2. Dryss over salt og sukker og bak dem til de er innsunkne og svakt gylne i kantene.
3. Steketiden er kortere jo mindre de er, beregn opp mot 35 minutter.

Mens tomatene baker, lager du suppen:

1. Ha alle ingrediensene unntatt sitronsaft, salt og pepper i en kjele og kok opp.
2. La det småkoke til skikkelig mørt, omtrent 15 minutter
3. Hell suppen porsjonsvis over i en blender, og kjør på full hastighet til helt glatt konsistens. (Pass på å slippe ut dampen med litt åpent lokk, så unngår du en eventuell liten eksplosjon) Hell den over i en en ren kjele etterhvert som batchene er klargjort.
4. Smak til med sitronsaft, salt og pepper og gi den et nytt oppkok.
5. Server med de ovnsbakte cherrytomatene og friske urter, som persille, koriander eller timian

 

TIPS:
Vil du ha en helt gullende ren suppeversjon uten unødvendige tilsettingsstoffer? Jeg bruker ofte Frontiers poultry seasoning fra Iherb i stedet for grønnsaksbuljong. Det gir veldig lik effekt, god smak og er renere enn kjøpebuljongen.
Det består av salvie, timian, løk, pepper, merian, sellerifrø og kayenne, så du kan jo eventuelt også bare mikse det selv. Kyllingkrydderet jeg har funnet i butikk har også unødvendige tilsettingsstoffer som vi ikke trenger å belaste kroppen med, tenker jeg, men det kan jo være jeg var uheldig med akkurat det jeg fant.

 

 

/!\ error getUserMedia.