Artikkel

Bokomtale Plantebasert ernæring

Norsk Vegetarforening har gitt ut en ernærings-ABC. Jeg var så heldig å få et eksemplar og lovte å anmelde det.

Og på Basisk mats Facebookside har Marta Høj lagt ut et inspirerende innlegg om brenneslesuppe.

Jeg tenkte å dele begge deler med dere. Og sy det sammen slik at det nesten umerkelig sklir inn i hverandre 😉  I ernærings-ABC-en er det nemlig rikelig informasjon om brennesle. I kapittelet ”Grønne kjemper” 🙂

Men altså. Det fine med boka er som følger:
– Jeg tipper at mange ønsker seg en slik. Kanskje har de barn som vil være veggiser. Kanskje lurer de på å gå over til et vegetarisk kosthold og er usikre på om de vil mangle viktige næringsstoffer. Eller kanskje har de levd vegetarisk lenge og vil ha en bekreftelse på det de innerst inne vet: Dette går fint!

– Den er tiltalende i layout, lekre bilder, flotte farger.

– Den tar for seg masse nyttig: Næringsstoffene med utførlige tabeller, praktiske råd om variasjon med konkrete eksempler, omega-3-kilder, proteinmyten, helsebehov for kvinner og menn i alle aldre, retter du bør mestre og såkalte supersunne råvarer.

– Definisjoner på ulike typer vegetarisme, hvilke kosttilskudd den strengeste vegetarkategorien bør sikre seg – veganere – som ikke inntar melkeprodukter eller egg. (De bør sørge for vitamin D – for eksempel en tablett Veg 1 (gjelder også nordboere for øvrig i hele vinterhalvåret) og B12 – for eksempel en tablett Seven Seas) Kalsium og jern kan også være greit å ta for mange, dersom de får målt lave verdier av disse.

– Kapittelet med de ulike næringsstoffene er kjempefint: Der tar de opp et konkret mineral eller vitamin. Pluss litt om protein, fett, karbohydrater og antioksidanter. Forteller hvorfor det er viktig og hva det er, mangel og symptomer, toksisitet og hvor man finner det i et vegetarisk kosthold. Deretter er det listet opp mange matvarer som inneholder det og i hvilken mengde og dagsbehovet. Så er det to ulike konkrete eksempler på hvor man kan dekke behovet gjennom mat. For eksempel natrium: 55 gram soyaprotein eller 50 gram grønn oliven og 55 gram soltørket tomat vil dekke dagsbehovet.

– Boken har en egen nettside med salg og der eventuelle rettelser og oppdateringer blir lagt ut: www.veg-veg.no/butikk/helse/plantebasert

Det jeg ikke liker så godt er litt vanskelig tilgjengelig stoff. Et alfabetisk emneregister og en alfabetisk inndeling av råvarer ville hjulpet veldig. Etikk og helse er argumentene for å leve slik, og da er det merkelig at ikke økologi får oppmerksomhet. For økologisk dyrket mat gir jo et stort løft på mikro- og makroplan både etisk og helsemessig. Teksturert soyaprotein inngår blant de femti opplistede kildene til gode næringsstoffer. Det er omdiskutert hvor helsebringende slike soyaprodukter er.

”Plantebasert ernæring. Vegetarisk og vegansk helseguide” er utgitt av Norsk Vegetarforening 2013. Selges fra deres nettsider. Pris: 219 inkludert frakt. Forfatterne er Marte Bergseng, ernæringsfysiolog og helseansvarlig i Norsk Vegetarforening og Vigdis Elise Hafsten, ernæringsstudent og matansvarlig i Norsk Vegetarforening.

Så litt om brennesle, hentet fra boka:

Svært næringsrik, spesielt på kalsium, kalium, batakaroten og vitamin K. Bladene kan brukes i smoothie, suppe, bakst og te. Kan erstatte spinat i supper og gryteretter og ruccola i pesto.

Marta Høj minner Basisk mats Facebooksider om at nå er det høysesong for å høste de nye brennesleskuddene – toppene, og at hun både tørker og forveller og fryser ned.

Her er hennes suppeoppskrift, som høres ut til å være veldig god:

BRENNESLESUPPE MED KOKOSMELK – oppskrift

En boks kokosmelk
To – tre løk (gjerne rød)
ca 5dl neslestuing fra blender og forvelling
4 hvitløkbåter
Litt reven ingefær
Himalayasalt
Litt rød chili

Tilsett vann etter behov

Ha finefine vårdager, med eller uten hjemmehøstet og –laget brenneslesuppe, og med eller uten en helseguide i handlekurven på Norsk vegetarforenings hjemmesider  www.veg-veg.no/butikk/helse/plantebasert

🙂

 

 

 

/!\ error getUserMedia.