Artikkel

Heihei! Noen ganger er det godt med skinke. Selv for ihuga veggiser 🙂 Konsistensen, smaken og alt det den passer til: I paier, på pizzaer, i salater, på bakt potet, som pålegg,  til pasta. Og når man ikke vil spise gris, så finnes det da alternativer! Det selges etterligninger i helsekostbutikker. De er som regel dyre og laget av mystiske ingredienser som kroppen knapt kan gjenkjenne. Her har for eksempel Astrid och Aporna SK*NKE – pålegg utan rumpa

Denne er laget etter omtrent samme prinsipp som ost av kokosmelk: En håndfull ingredienser blandes og koker i litt mer enn fem minutter, så havets gelatin, agar agar, får gjort sin virkning. Etter ganske kort ventetid har den stivnet. Da kan den skives eller kuttes på annet vis. Oppbevares en ukes tid i kjøleskapet eller den kan fryses.

EN VELDIG VEGANSK SKINKE – oppskrift
5 dl havremelk (eller annen plantemelk eller vann)
1/2 dl næringsgjær (helsekostbutikk eller nett)
3 ss tahini (allergihyllen dagligvarebutikk)
3 ts grønnsaksbuljongpulver
3/4 – 1 ts havsalt (smak til)
50 g rå rødbete
1 ss løkpulver
1 ts sitronsaft
1 ts røkt paprikapulver
3 ss agar agar (helsekostbutikk eller nett)

1. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til helt glatt konsistens.
2. Hell blandingen i en tykkbunnet kjele, eventuelt gjennom en sil, dersom blenderen ikke er så effektiv.
3. Kok opp, og sørg for at det boblekoker jevnt i minst syv minutter. Rør hele tiden så det ikke svir seg.
4. Hell røren over i en passende form og sett til avkjøling. Det tar omtrent en times tid i romtemperatur.

Vel bekomme!

TIPS:
* Om du vil ha den på pizza eller pai, bør du ta den på de siste par minuttene av steketiden, da beholder den sin faste form og går ikke tilbake til den strukturen den hadde da du rørte den i gryta.

* Er antakelig også god om du smaksetter den med for eksempel sennepsfrø, hvitløk, basilikum eller persille.

*Til du som følger Anthony Williams kostanbefalinger og vil unngå næringsgjær og kjøpebuljong:
Jeg foreslår at du erstatter næringsgjær med 2 spiseskjeer løkpulver, 1 spiseskje tørket sopp og 1 ss cashewnøtter  som er finmalt i blender eller foodprocessor ( evt dropp sopp og ta to ss finmalte cashews). Dette gir en blanding av kraftig umamismak pluss konsistens, slik næringsgjær gir.
Iherb selger et rent kyllingkrydder fra Frontier som fungerer fint som erstatning for buljongpulver. Her er det: https://no.iherb.com/pr/frontier-natural-products-organic-poultry-seasoning-1-20-oz-33-g/35905