Artikkel

2014eplekakeB 021

Høst og lun eplekake hører sammen! Det er først og fremst eplene og kanelen som gjør den til eplekake, er det ikke? Så hvis vi lager en sunnere, mer allergivennlig og basisk kakedeig, så går det likevel bra? Jeg ble inspirert til å lage den melfrie bunnen på et amerikansk nettsted som hadde samlet ti gode kaker der avokado var en viktig ingrediens. Det var mye sjokomuffins og sjokoladekaker der, eplekake hadde ingen tenkt på. Men hvorfor ikke, egentlig. Avokadoen er sunn, inneholder mye fett som dermed kan erstatte smør, rømme, fløte og andre godsaker som ofte brukes i de tradisjonelle oppskriftene. Og den gir konsistens og fylde.  Sammen med banan, som også gir fylde, i tillegg til saftighet og søtsmak.

Kanskje det høres  litt merkelig å spise eplekake som består av banan, mandler, avokado? Pluss epler, da. Gi den en sjanse, unn deg både tre og fire kakestykker med verdens beste samvittighet, og våkne opp neste morgen uten «cravings» etter  sukker og gluten!

Den må steke lenge i ovnen for ikke å bli for bløt i konsistensen. Det er det eneste aberet, ellers er den nydelig på smak, og den er fri for både egg, korn og melk. Bortsett fra eplene og søtningsstoffene er alt basedannende, i hvert fall om du velger mandelmelk, hampmelk eller sesammelk som vegetabilsk melkeerstatter.

Vil du ha den søtere, så sjekk ut om deigen kjennes passe ut, og reguler etter egen smak!

Her er forresten en nydelig sjokoladekake etter samme prinsipp – kan spises av alle – full av sunne ingredienser som søtpotet, bønner og rødbete!

EPLEKAKE uten egg, melk, mel og sukker – oppskrift
(Passer i en springform på omtrent 24 cm i diameter)

Sett ovnen på 175 grader

2 store bananer
2 avokadoer
2 dl mandelsmør (uristet og usaltet)
1 1/2 ss psylliumfrø/Fiberhusk
1 ss vaniljepulver
2 ts bakepulver
3 ss lønnesirup
12 dråper Steviosa med vaniljesmak
1 dl vegetabilsk melk

3-4 epler, skrelt, i båter
2-3 ts kanel
2 ss Sukrin eller muscovadosukker (= mineralrikt, uraffinert råsukker)
1/2 dl hakkede eller flakede mandler (om ønskelig)

Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt med stavmikser
eller bland alt i en food processor.

Smør en springform på omtrent 24 cm i diameter eller ha bakepapir i formen.

Ha røren i formen og glatt ut med en slikkepott.

Stikk eplebåtene ned i deigen.

Dryss på kanel og deretter Sukrin eller muscovadosukker og eventuelt mandelhakk/flak.

Stekes på nederste rille i halvannen time. De siste tre kvarterene kan du legge et bakepapir over, så den ikke blir brent på toppen.

Nytes best som nybakt og enda litt varm. Vaniljeis av bananer som er skåret i skiver og så lagt i fryser, raskt stavmikset med bittelitt vegetabilsk melk og vaniljepulver, er ikke dumt tilbehør 🙂

 

/!\ error getUserMedia.