Artikkel

Ost av kokosmelk-1

Kokosmelkost! Dette er bare en helt genial oppfinnelse! Ost som smaker som ost, oppfører seg som ost og er laget av kokosmelk! Denne kokososten er bittelitt som ridderost i smak og konsistens, men samtidig egentlig ikke. Vanskelig å beskrive nøyaktig, men den er jo fet og litt kraftig. Jeg kjenner ingen smak av kokos. Langsomt går verden framover, og om noen år skal vi kanskje smile overbærende av all denne begeistringen, men akkurat her og nå…..!

Etter at jeg oppdaget denne oppskriften har jeg spist kokosost i alle slags varianter – på kjeks, i ostesmørbrød, gratinert, revet, skivet, i staver, med frukt, med tomat, før den ble fryst og etter at den er opptint. Alt funker!!! Kokososten oppfører seg akkurat slik ost skal, bortsett fra at den mangler stretch når den er smeltet. Det er greit, jeg kan leve med det, ingen er perfekt, selv ikke en kokosost – det går kjempefint likevel 🙂

Ost av kokosmelk-2

Takket være Linn-Jeanette Folkenborg ble jeg oppmerksom på den. Hun postet begeistret bilde og hurrarop på Facebook-gruppa «Hva slags veganmat lager du i dag?» En kjempeinspirerende og veldig aktiv gruppe der det myldrer av spennende innlegg. Linn-Jeanette syntes det var hyggelig at jeg bragte oppskriften videre til bloggen, da jeg spurte, og forteller at hun skal ha vegansk ostekveld. Akkurat nå holder hun på med fetaost laget av mandler, i tillegg har hun planer om mozarella og muligens brie, om hun får den til. Det tipper jeg hun gjør, for denne kokosmelkosten her var i alle fall helt utrolig bra 😀 Venninnegjengen på seks, der en er veganer og en er vegetarianer, får servert vegansk vin, hjemmebakt brød, kjeks og brødspiraler. En herlig idé å lage vegansk ostekveld, høres jo unektelig litt ut som
en selvmotsigelse 🙂

Ost av kokosmelk-3
Linn-Jeanette fant oppskriften på kokososten her hos Avocados and Ale – den kalles Our favorite meltable, sliceable vegan cheese.  Skjønner jeg godt 🙂
«All ære til geniet som fant den opp», sier hun, mens jeg mener Linn-Jeanette må ha en vesentlig del av æren. Bloggeren på Avocados & Ale ble inspirert av en annen blogger, og slik er det vel med det meste: Resirkulasjon gjelder overalt. Men noen må jo begynne. Og andre må jo bringe det videre 🙂 
Ost av kokosmelk-4
Det du trenger av «rare» ingredienser er næringsgjær og agar-pulver og  Johannesbrødkjernemel. Liquid smoke kan eventuelt erstattes med røkt paprikapulver.
– Du slipper ikke unna næringsgjær (tørket sopp), den gir konsistens og ikke minst en real ostete smak, i tillegg til å «gjemme» smaken av kokos.
Du kan kjøpe den
her på norske Altshop, eller her på amerikanske Iherb eller i helsekost.
– Agar agar er vegetarianernes svar på gelatin, utvunnet av rødalger og tang, og er uten lukt og smak. Sørg for at du bruker pulver og ikke flak når du følger denne oppskriften, siden pulveret trengs å koke minimum fem minutter, mens flakene trenger lenger tid. (Jeg har satt åtte minutter koking, fordi det kan være at den ikke koker konstant i de minimun fem minuttene den trenger, for eksempel mens du blander inn ingrediensene. Bedre med for mye enn for lite.) Agar finnes i etniske butikker og helsekostbutikker. Det må du ha med, om du skal få en fast og fin konsistens.
– Liquid smoke finnes i velassorterte dagligvarebutikker. Slik kan flasken se ut. Består av vann som har rent gjennom røyk av  brennenede hickorytre. Det kan du eventuelt erstatte med røkt paprikapulver, som også finnes i samme type butikker. Da blir osten litt mer gyllen i fargen. Det er en viktig ingrediens med det lille røkte snevet av smak, for å touche umami-smaksløkene. (For enda mer gyllen farge på osten kan du ta i litt gurkemeiepulver.)
– Johannesbrødkjernemel er fortykningsmiddel og stabilisator. Jeg tipper det kan erstattes med potetmel. Men jeg har ikke prøvd, så jeg vet bare at med Johannesbrødkjernemel (kan kjøpes i helsekost og sikkert på nett), blir det flott konsistens på kokososten.

Du kan bruke annen eddik eller sitron. Jeg aner ikke hvorfor den skal med, for i vanlig ysting brukes syre for å skille vann og fett. Men her er hele poenget å røre iherdig hele tiden, så det ikke skiller seg. Jeg turte ikke annet enn å ta det med 😉 Kan jo rett og slett være så enkelt som at det hever smaken.

Du må bruke fullfett kokosmelk. Les på boksen, jo lavere prosent vann, jo bedre. Ikke velg lett-varianter. Den jeg brukte, hadde 33 prosent vann. Det er fettet som gjør at den smelter så fantastisk osteaktig. Erstatt eventuelt med bare fettet fra en ekstra boks kjøleskapskald, ren kokosmelk, om du ikke finner kokosmelk med høy fettandel. Det legger seg på toppen og er lett å ta ut. Den jeg brukte var økologisk, og uten tilsetningsstoffer. (Rapunzel kokosmilch). (Edit: Har blitt fortalt at det også fungerer fint med boksen til Santa Maria Organic coconut milk, den er fullfett med 60 prosent kokos. Og så funker det med havrefløten Oatly imat fløte.)

Ost av kokosmelk-5
Den første jeg lagde, var så god at den forsvant på no time. Riktignok rørte jeg ikke hele tiden underveis, så den skilte ut fettet og ble ikke helt ulik et brystimplantat, som en av leserne i kommentarfeltet under Avocados and Ale ganske treffende beskrev det. Den samlet seg til en tett og uformelig klump. Men var altså uansett så god, at jeg doblet oppskriften her. Du kan bare halvere, om det passer bedre.

Ved gratinering: Rett etter at den er ute av ovnen faller den litt sammen igjen. Men den funker jo likevel supert overalt der du ønsker deg ost – eh, kokosost. Til for eksempel en deilig rødbeteburger, taco, i quesedilla, på enchiladas, på pizza, ostesmørbrød, inni ostehorn, moussaka, gratinerte retter. For ikke å snakke om til en ostekveld i hyggelig lag. På brødskiva, i salat, i nistepakka, på frokostbordet, tapasbordet, til dessert. Du kan smaksette den som du ønsker. La deg inspirere av alt Tine har i sine oster: Små biter av oliven og soltørket tomat? Provencalske urter? Karve og nellikspiker som i nøkkelost? Jalapenos og chiliflak? Friske, hakkede urter?

Dette nederste bildet er muligens mer beskrivende enn estetisk. Måtte bare vise etterbildet, når det er delvis nedkjølt. Så du ikke forventer en ostete ost som blir akkurat slik en kumelksost blir. Bare 95 prosent, vil jeg si 🙂

Ost av kokosmelk-6

FAST SMELTBAR OST AV KOKOSMELK – oppskrift
2 bokser fullfett kokosmelk (à 400 ml) eller like mye Oatly imat fløte
2 ss (30 ml) agar agar pulver
1 ts (5 ml) eplecidereddik
1/5 ts løkpulver (1 ml)
1/5 ts hvitløkpulver (1 ml)
1/5 ts liquid smoke (eller litt røkt paprikapulver)
4 ss næringsgjær (60 ml)
2 ts havsalt eller Himalayasalt
1 ts (5 ml) Johannesbrødkjernemel
evt litt gurkemeiepulver

 1. 1. Hell kokosmelken i en kjele.
  (Om den har stått kjølig, har den skilt seg. Det ordner seg under oppvarming.)
  2. Tilsett agar-pulveret før den er for varm og kok opp under jevn omrøring med en kraftig visp. (Tilsetter du agar når den er for varm, kan det klumpe seg)
  3. Når blandingen koker, tilsettes de øvrige ingrediensene.
  4. Rør hele tiden iherdig mens det koker, i minst åtte minutter.
  (Hvis det ikke koker lenge nok, får du en løs, veldig modnet Brie-aktig type i stedet.)
  5. Ta kjelen av platen, og hell blandingen over i en passe stor beholder.
  Trengs ikke bakepapir, den sklir lett ut av formen etterpå.
  6. Sett til avkjøling.
  Når den er kald, har den stivnet.
  Det tar et par timer, litt avhengig av mengde og form og temperatur.
  Holder omtrent en uke i kjøleskap, innpakket.
  Kan fryses, både i revet og i hel versjon.
  Tiner raskt.

Hurra – nå har du fått deilig, anvendelig, sunn, melkefri, nøttefri og smakfull OST! 😀

Oppdatering 8.3.16: Linn-Jeanette Folkenborg som jeg refererer til, har forresten nå nettopp startet sin egen blogg! Den har fått det kule navnet Feelingost, og er en humørfylt og lite selvhøytidelig vegansk matblogg for «oss som ikke kan å lage mat».

TIPS til du som følger Anthony Williams kostanbefalinger og vil unngå næringsgjær, eddik og liquid smoke: Det blir fortsatt ost selv om du utelater disse ingrediensene i oppskriften. Eddik kan erstattes med like mye sitronsaft. Liquid smoke kan erstattes med omtrent en halv teskje røkt paprikapulver her. Jeg foreslår at du erstatter de fire spiseskjeene næringsgjær med 2 spiseskjeer løkpulver, 1 spiseskje tørket sopp og 1 ss cashewnøtter  som er finmalt i blender eller foodprocessor ( evt dropp sopp og ta to ss finmalte cashews). Dette gir en blanding av kraftig umamismak pluss konsistens, slik næringsgjær gir.

/!\ error getUserMedia.