Artikkel

Ferske vårruller, også kalt sommerruller, er super nistemat og deilig fingermat der alt mulig kan brukes som fyll! Barna elsker det – både å være med å fylle sin egen rull, pluss å velge det innholdet de liker best.

Rispapiret fås kjøpt i butikker med asiatisk mat, og i mange dagligvarebutikker.  Det er superenkelt å få det samarbeidsvillig, trengs bare å dyppes noen sekunder i vann, så er det lett å forme rundt fyllet.  Jo varmere vann, jo raskere blir de myke, men det funker fint under kaldtvannskranen, også.

Når jeg sier at alt mulig kan brukes til fyll, så er det bare sånn det er.  Aftenposten-matjournalisten Yngve Ekern, har til og med prøvd med rester av kålstuing, som han sier blir nydelig med pepper.  Han foreslår også en veldig barnevennlig versjon med bananterninger med hakkede nøtter, de holder seg overraskende godt, er hans erfaring.

Ellers kan de fylles med gårsdagens salatrester, eller du lager opp nytt. Da kan grønnsakene, unntatt salatbladene, gjerne deles i smale strimler, fire centimeter lange. For eksempel avokado, gulrot, vårløk eller purre, rødløk, paprika, stangselleri. Den bløte kjernen i agurken kan utelates, da holder den seg sprøere. Noen kokte linser, oljemarinerte hvitløksfedd, olivener og hakkede nøtter gir sammen med avokadoen mer varig metthetsfølelse.  I stedet for det rå fyllet som er foreslått her, kan man også bruke rester av en grønnsakswok.

Det er mulig at en del vietnamesere synes vi bedriver horribel matkultur, sannsynligvis greier de å stramme papiret dobbelt så hardt som jeg fikk til, og ofte har de en elegant vri der en liten stjert av fyllet stikker ut i den ene enden, som en smal remse vårløk eller lignende.

Sausen er nok vel så viktig som den ferske vårrullen, som de for øvrig kaller sommerruller.  Da deles de på skrå i to og dyppes i sausbollen. Hakkede nøtter som tilbehør over vårrullen eller i sausen er også vanlig.

Får man en saus med sting av det salte, sure, søte og bitre er man kommet langt. Men igjen er det smak og behag og hva man måtte ha for hånden. For eksempel en god chilisaus, eller en blanding av vann, sitronsaft, grapefruktsaft, salt, finhakket ingefær og hvitløk. Eller prøv denne oppskriften på chilimajones, som er direkte oversatt fra en Jamie Oliver-oppskrift.

Som nisteversjon er det greit å heller sørge for at fyllet inneholder de gode smakene, som friske finhakkede urter, en liten remse guacamole, salsasaus, finhakket oliven eller noen kapers. Da er det mulig de med fordel kan pakkes inn i folie hver for seg, i tilfelle de blir litt for fuktige og dermed klistrer seg sammen om de legges i samme matboks.

Egentlig burde man alltid ha litt rispapir liggende. Når restematen pakkes inn i det har du plutselig ny og spennende fingermat, som kan tas i farta, når du er sulten og raskt trenger noe å spise.

 

FERSKE VÅRRULLER – fremgangsmåte
(Beregn tre-fire per person, litt avhengig av om det er en forrett, som niste eller annet.)

Kok opp en kjele vann.
Dypp et rispapir ned i kjelen.
Du bør unngå de som det er huller eller rifter i,
for hullene blir større etter vannbadet og når de strammes under innpakkingen.
Det blir mykt på et par sekunder om vannet er veldig varmt, og om kjelen er mindre enn omkretsen av papiret går det fint likevel, for det blir snart som en myk lefse.
Snurr litt på det, slik at hele papiret dekkes med vann.
Løft det forsiktig opp, hold det et par sekunder over gryten så det får dryppet av seg og legg rispapiret over på en stor tallerken, eller en fjøl, gjerne av plast eller stein, så det ikke klistrer seg så lett til underlaget.
Eventuelt kan du bare holde det under vannkranen, det blir mykt etter noen få øyeblikk på tallerkenen.

Forestill deg at du har en Smiley foran deg 🙂
og legg fire spiseskjeer fyll omtrent på smileymunnen.
Dersom du bruker smale grønnsaksstaver, bør du legge alle samme vei og passe på at de ikke stikker hull på papiret når du begynner å rulle.
Fold kanten nærmest deg over fyllet.
Brett høyre og venstre side inn og fortsett å rulle, så stramt som mulig.

Og selv om dette ble et veldig omstendelig innlegg om hvordan lage ferske vårruller, så kommer du til å bli overrasket over hvor enkelt det var. Det ble jeg, som har hatt rispapir liggende leeenge, før jeg endelig våget meg på oppgaven 😉

 

/!\ error getUserMedia.