Artikkel

Veldig ofte er en varmende gryte akkurat det som trengs – enten du er småkald og trenger noe varmt i kroppen til middag, eller mange skal samles rundt bordet, eller du vil ha en rask middag og tar frem de velsignede restene du fant i kjøleskap eller fryseboks.

Denne gryta er enkel å tilberede, snill mot lommeboka, mettende, sunn og god.

Inspirasjonen er fra denne fine serien Amy`s Kitchen UK – de har mange gode glutenfrie, vegetariske og veganske produkter. Selges på nett og i diverse dagligvarebutikker og helsekostbutikker. «Hearty organic french country vegetable soup» er det veldig kjekt å ha noen bokser av hjemme, eller du kan lage denne. Jeg etterlignet smak og konsistens, og utfordringen i å finne de rette krydderne der det på innholdsfortegnelsen bare står «krydder», gjorde at den ble nesten lik, men ikke helt. Når sant skal sies. Og det skal det jo?!  Ta gjerne i skivet sjampinjong, så kommer du enda nærmere originalen.

Og når vi først er i gang med krediteringen, det er Pia Pernille Grimstad, med den kloke og lekre Instagram-profilen Piaperni, som stadig gir meg gode tips i det store havet av deilige plantebaserte retter. Hun oppdaget denne, jeg testet, og yess, den er for god til ikke å bli gjenskapt:-)

FRANSK BONDEGRYTE – oppskrift
(Blir omtrent 1,2 liter – ca fire porsjoner)

5 dl vann
1 dl naturris, for eksempel rismix av natur-, sort og rød ris
500 gram hakket tomat, gjerne fra boks
2 medium gule løk, finhakket
4 soltørkede tomater, finhakket
1 dl tørre mungbønner (eller 3 dl ferdigkokte bønner, samme hvilket slag)
1/3 liten squash, finhakket (utgjør 1,5 dl squash i små terninger)
1/4 økologisk sitron med skall
3 hvitløksfedd, finhakket
1 ss paprikapulver
2 ts oregano, tørket
2 laurbærblad
1/2 ts rosmarin, tørket
1 ts basilikum, tørket
1/3 ts pepper, malt

Salt
1 ss god olivenolje
Friske, hakkede basilikumblader
En håndfull pinjekjerner, ristet  i tørr stekepanne på medium varme til gylne.
Eventuelt sitronbåter

1. Ha vannet i gryten, kok opp og tilsett alle ingrediensene nedover på listen, til og med pepperet. Velger du ferdigkokte bønner istedet for tørkede mungbønner, kan de tilsettes på slutten av koketiden, så de ikke blir helt ihjelkokt.

2. Når risen er kokt er retten ferdig, og du kan fjerne  sitronbiten og laurbærbladene, smake til med salt og ta i olivenoljen.
Strø over hakkede basilikumblader og ristede pinjekjerner. Server gjerne sammen med sitronbåter, det gir et friskt og godt sting!

VEL BEKOMME!

/!\ error getUserMedia.