Artikkel

Denne frokostblandingen er tingen når vi trenger et raskt måltid som holder blodsukkeret stabilt lenge!

Hell over en melketype du liker og tåler, strø eventuelt litt kanel på sammen med for eksempel tørkede blåbær eller noen bananskiver, rosiner, fruktmos. Eller uten.

Her er det masse sunne saker å styrke seg på!

I ”Mat for immunforsvaret” av Kirsten Hartvig står det at paranøttene er en av de rikeste kildene vi har til selen, de er immunstimulerende og har aldringshemmende egenskaper. Paranøttene bidrar til å beskytte mot mange plager, som hjertesykdommer og kreft. Gresskarkjerner med sitt høye næringsinnhold er betennelseshemmende, avgiftende og immunstimulerende. De næringsrike mandlene styrker hjerte- og karsystemet og cellemembranene og beskytter mot kreft. Sesamfrø bidrar i fornying og reparering av vev og hjelper kroppen å takle stress, mens solsikkefrø er en næringsrik og kraftig antioksidant. Revet kokos/kokosflak er en av naturens rikeste kilder til kostfiber, hvor bare én spiseskje dekker dagsbehovet.

Bortsett fra solsikkefrøene, som jo har mange gode egenskaper uansett, er resten av innholdet basedannende.

Oppskriften (bittelitt endret) fikk jeg av ei venninne som går på dietten FODMAP – en diett som kan hjelpe mennesker med irritabel tarm. FODMAP står for Fermantable Oligo-, Di- and Mono-saccharides And Polys. Dette er karbohydrater og sukkeralkoholer som kan være vanskelig å fordøye. Mange av disse karbohydratene passerer ufordøyde gjennom tynntarmen og ender opp i tykktarmen hvor de blir omdannet av bakterier. Når bakteriene omdanner disse stoffene blir det også dannet gass. Matvarene i seg selv forårsaker ikke irritabel tarm. Men en hypersensitiv tarm vil reagere kraftigere på disse karbohydratene/sukkeralkoholene enn en frisk tarm, skriver ernæringsfysiolog Camilla Nybø.

Les eventuelt mer om FODMAP på for eksempel Stavanger Aftenblads blogg med ernæringsfysiolog Nybø. (http://blogg.aftenbladet.no/sprekmat/2012/07/28/plagsom-tarm-reduksjon-av-fodmap-kan-hjelpe/ )

 

FROKOSTBLANDING MED NØTTER OG FRØ – oppskrift
(Blir omtrent ett stekebrett)

1 dl kokosflak (eller bruk revet kokosmasse om du ikke har flak)
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø (jeg brukte svarte, ta det du har)
1 dl solsikkefrø
1 dl gresskarkjerner
1 dl mandler, grovt hakket
1 dl paranøtter, grovt hakket
¾ dl rapsolje eller smeltet kokosolje
1,5 dl vann

Sett stekeovnen på 200 grader.
Bland alle ingrediensene godt sammen.

La stå i omtrent 20 – 30 minutter for å svelle litt.
Linfrøene vil da også danne et belegg som binder blandingen sammen.

Fordel jevnt utover bakepapirkledt stekeplate med en slikkepott.

Det kan være greit å røre litt i blandingen når halve steketiden er gått.

Blandingen skal være svakt gyllen og tørr når ferdig stekt.

Når helt avkjølt kan den has over i en tett boks.

Vel bekomme 🙂

 

 

 

/!\ error getUserMedia.