Artikkel

Hei! Har gledet meg til å dele denne oppskriften! For meg er dette en aldri så liten luksusmiddag, og jeg mistenker skeptiske kjøttspisere for å gi den en real sjanse på grunn av liflige dufter og et fristende utseende , og så faktisk attpå til innrømme at de LIKER den.

Det er altså den ganske smaksnøytrale auberginen som har fått en konsistens myk som romtemperert smør, etter en god runde i stekeovnen. Den er uthulet, og gir velvillig plass til en rikelig mengde hvitløksduftende pastasaus, basert på en bologneseoppskrift, men der kjøttet er byttet ut med jackfruit. På toppen er det et knasende sprøtt lokk av knuste pinjekjerner blandet med hvitløk, oregano og mandelmel. Spis den slik – beregn én til hver, og server gjerne med en stor bolle frisk salat ved siden av.

Jackfruit (Her på Wikipedia kan du lese mer om den) minner om kyllingkjøtt i konsistens og utseende, og gir en ekstra dimensjon til retten. Det smaker ikke så mye, dermed er det ideelt å blande med sterkere smaker, som det trekker til seg. Jackfruiten blir best om den får koke seg ordentlig mør i fem-ti minutter, delt opp i mindre biter. Du trenger ikke fjerne hverken frø eller den innerste litt hardere delen, bare mose de ferdigkokte bitene litt med baksiden av en sleiv.

Den største utfordringen her er å skaffe jackfruit. Den er enklest å forholde seg til fra boks, ferdig skrelt og grovt oppskåret. Jeg har sett den i asiatiske butikker og helsekostbutikker. Det er viktig at du velger den unge typen som ligger i vann eller i lake (brine), og ikke i sirup. Det er best om du finner en type som ikke har sitron eller lime i laken, den syrlige smaken kan ødelegge litt her. Men på den annen side har jeg sett oppskrifter på bolognese med en skvis sitronsaft, så kanskje er det helt ok med et lite syrlig element her.


Det er lov å la aubergineskallet ligge igjen på tallerkenen, om det blir litt for mye av det. Ofte skrelles auberginer i zebramønster før tilberedning, for å lettere kunne spise den. Her er alt med, slik at formen bevares bedre.

 

 

FYLT AUBERGINE MED JACKFRUIT I BOLOGNESE MED PARMESAN AV NØTTER – oppskrift
(2 porsjoner)

2 auberginer, medium store

1 gul løk, stor – hakket
4 hvitløksfedd, revet
3 soltørkede tomater, finhakket
3 ss tomatpuré
1,5 dl vann
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ts karripulver
1/2 ts cayennepulver
1 ts timian, tørket
salt og pepper
2/3 boks jackfrut (150 gram uten lake)

«Parmesan»
1/2 dl pinjekjerner
1 stort hvitløksfedd
1/2 dl mandelmel
salt, liten klype
1/2 ts oregano, tørket

1. Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Hul ut omtrent en tredel fra hver aubergine med en spiss og skarp liten kniv. Legg de uthulte auberginene på bakepapirkledt stekebrett og stek i omtrent 45 minutter, til møre. (Det du skjærer vekk er fint å slenge i en wok, suppe eller gryte en annen dag, innpakket holder de seg noen dager i kjøleskapet)

2. Mens auberginene steker, lages pastasausen: Stek løken blank i panne i olje eller vann. Tilsett deretter hvitløk, soltørkede tomater, vann og  krydderne hvitløkspulver, karri, cayennepulver og timian. La blandingen stå og småsimre mens du ordner jackfruiten:

3. Skyll bitene med jackfruit og fjern eventuelle misfargede. Del dem opp i mindre biter, alt skal med, som vist på bildet over. Ha jackfruiten i pastasausen og sørg for at det er akkurat nok væske til at den dekkes av saus mens den småkoker i sausen i fem – ti minutter under lokk, til den er mør. Knus den da lett med baksiden av en tresleiv. Smak sausen til med salt og pepper.

4. Mens jackfruiten koker seg mør i pastasausen, kan du ha alle ingrediensene til parmesanen, unntatt mandelmelet,  i en morter. Knus kjerner, salt, hvitløk og oregano godt før du blander inn mandelmelet. Det blir en litt klebrig, litt kornete og bare delvis sammenhengende masse.

5. Legg de ferdigstekte auberginene i en ildfast form. Fordel fyllet i auberginene. (Du kan eventuelt presse dem forsiktig ut med fingrene, så de rommer alt fyllet.) Fordel nøtteparmesanen på toppen av fyllet til de to auberginene. Sett dem tilbake i stekeovnen og stek videre på 180 grader i omtrent 20 minutter, til «parmesan»lokket  på toppen er gyllenbrunt og sprøtt.

Voilà – det er servert!

/!\ error getUserMedia.