Artikkel
Denne salaten er mettende og god, og passer fint til lunsj, tapas eller på en buffet.
Kikerter er rike på protein og holder deg mett lenge.
Paranøtter er spesielt rike på selen, et viktig mineral som vegetarianere ofte kan ha for lite av. Tar du en liten håndfull per dag, bør du være sikret, sier Fedon Lindberg.
Soltørket tomat gir smaken av umami, som er den femte smaken vi har soner for på tunga, sammen med surt, salt, søtt og bittert.
«Hvis du lurer på hvordan umami smaker, så legg merke til at hver gang, når maten føles ekstra velgjørende, sier du ummm. Det er uttrykk for umami, de lune, varme, de mørke, runde smakene», skriver Wanda Widerøe i Ren Mat.
Jeg pleier ofte å tilføre noe med smak av umami i maten til kresne kjøttspisere, når jeg serverer dem vegetarmat. (Fordi umami også er smaken av (dyre)-protein.) Da faller det som regel i smak. Nettstedet One Green Planet skriver at i vegetarverdenen har vi umami-smaken i røkt paprikapulver, rosmarin, timian, spisskummen, næringsgjær, grønnsaksbuljong, grønn te, ristede nøtter og frø, sopp, sjøgrønnsaker, alle fermenterte matvarer som soyasaus, miso, tempeh, melkesyregjærede matvarer, combucha og i rå løk, hvitløk, tomat og selleri, foruten soltørkete tomater.
FYLTE SALATBLADER MED KIKERTER, NØTTER og TOMATER – oppskrift (Til én person)
5 store skålformede salatblader, vasket og tørket
(gjerne Hjertesalat eller Romanosalat)
1 liten kartong kokte kikerter (= 2,5 dl/175 gram)
1 ss finhakket rødløk
2 ss finhakket purre
1 stor eller to mindre tomater, i båter
1 ss finhakket soltørket tomat
5 paranøtter, grovhakket
4-5 syltede hvitløksfedd (kan utelates)
2 ss olivenolje
1/2 ss saft av sitron
Himalayasalt eller havsalt og malt svart pepper etter smak
Legg salatbladene i en vid og ikke så dyp suppeskål.
Ha resten av ingrediensene i en bolle og mos dem lett.
Rør så det blir godt blandet, og sjekk at det er passe mye salt, pepper og sitron.
Fordel røren i de fem bladene og servér 🙂