Artikkel

Fynbogårdens urtesalt

 

For en glede å kunne lage et innlegg om Fynbogaarden!

Det er min kjære danske venninne Henriette Rose Laursen som står bak det fantastiske stedet i Bjerre på Gylland, omtrent en times kjøretur sør for Århus.

Slik er Henriettes beskrivelse av stedet, på hjemmesidene http://www.fynbogaard.dk/ :

«Fynbogården er en bindingsværksgård fra 1770, hvor den blev bygget af tilflyttere fra Fyn. Gården ligger i den lille landsby Bjerre, kun syv kilometer syd for Horsens centrum. Navnet Bjerre springer ud af navnet Bjerge, som byen oprindelig hed. Ja selv besøgende nordmænd har været imponerede af områdets kuperede terræn.»

Hun har laget et vakkert overnattingssted der man umiddelbart føler seg varmt velkommen. Det må være på grunn av en kombinasjon av flere ting:
Hennes blide og gjestfrie vesen, så ivaretakende på vegne av hver og én.
Hennes utsøkte sans for stil og kvalitet. Hvert værelse er unikt innredet, og å synke ned i en deilig seng med nystrøket sengetøy etter en lang dag, er bare himmelsk.
Og apropos himmelsk, så finnes der selvsagt rom med himmelsenger!
Uteområdet er inndelt i ulike hager for ulike behov, fra aktivitet til hvile, enten man foretrekker rosehaven, flaggstanghaven, frukthaven med hengekøyer i, en terrasse som fanger morgensolen, eller sydhaven med dens bærbusker, vinranker og liggestoler.
Frokosten er både økologisk og vegetarisk, og på låven foregår i skrivende stund et stort arrangement der 60 gjester samles for å diskutere Martinus’ filosofi, mens det klargjøres for en 90-års bursdag i morgen.

Skal du legge ferien til Danmark, så anbefaler jeg deg dette stedet på det varmeste, du kommer ikke til å angre!
Ta en sjekk på hjemmesiden http://www.fynbogaard.dk/ og se de vakre bildene fra stedet, så forstår du at jeg kan stå inne for alt jeg har skrevet 🙂

Henriette fortalte nylig om lavendelen hun har høstet. Den er fylt i små, hjemmelagde tøyposer, og hver besøkende får hver sin personlige lavendelhilsen som en velkomstgave på sengen. I vår ble det laget ramsløksalt, for det vokser en masse ramsløk i området, forteller hun. Og nå er nylig urtesaltet lagt på glass. Her er fremgangsmåten for Fynbogaardens urtesalt. Og er man en helt særegen gjest, kan det gjerne vanke en liten suvernir av saltet, også.

Henriettes visittkort

FYNBOGAARDENS URTESALT – oppskrift

Sank urter, nesten alt kan brukes i urtesalt, pass bare på at de ikke har en altfor overdøvende smak i forhold til de andre urtene. Her er hva Fynbogaarden har brukt:

Gressløk
Basilikum
Mynte
Oregano
Timian
Løpstikke
Lavendel (bare litt, den har en karakterisktisk smak)
Karriurt (bjørnefot)
Salvie
Kinesisk hvitløk (bladene)
Brennesle
Løvetannblomster

Legges på laken på et bord eller en seng, nær et vindu, så solen kommer til og bidrar til tørkeprosessen. Etter omtrent ni dager er de knusktørre.
Det er som om virkestoffene bevares bedre på denne langsomme måten enn om man tørker de i ovn på 30-40 grader, synes Henriette. Hun la først brenneslen i kokende vann, deretter på kjøkkenpapir. Og den brukte like lang tid som de andre urtene på å bli tørr.
De tørre urtene has i en blender og knuses.
Så blandes like mye havsalt inn. Henriette brukte både grovt og fint havsalt, like mye av hvert.

Da er det bare å nyte ditt hjemmelagde urtesalt gjennom vinteren med velfortjent tilfredshet! Det kan brukes i nesten alle de sammenhenger der du vanligvis ville brukt salt.

Og vil du vite mer om urter, har Rolv Hjelmstad, mannen bak nettstedet Urtekilden, nylig gitt ut en fantastisk bok: Medisinplanter i Norge. Her står det mer om den: http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8205419140

Og vil du ta en Danmarks-tur til Fynbogaarden, må du hilse Henriette fra meg! 

(Den dyktige fotografen heter forresten Frederik Laugesen, Horsens)

 

 

/!\ error getUserMedia.