Artikkel

Gazpacho finnes i et utall varianter – denne er velsmakende, enkel og rask å lage med få ingredienser. Fin å servere til gjester, for den kan lages i forveien, gjerne en dag før, om det er mest praktisk. Alle råvarene er basedannende, sunne og gode. Og er du heldig, så har du alt tilgjengelig og slipper en tur i butikken.

Den kalde suppen med opprinnelse Spania var kanskje egentlig en slager for noen tiår siden her hjemme, mat er jo også mote. Og som med moten så kommer det tilbake, om enn kanskje ørlitt forbedret, forandret, oppfrisket. Denne er endret på den måten at daggammel loff er utelatt, dermed blir den glutenfri. Og hvitvinseddik er erstattet med sitronsaft.

Oppskriften fant jeg i den flotte kokeboken til Gøril Wiker: ”Leve Livet. Lyst på livet. Mat til hverdags og fest.” Utgitt på Aschehoug i 2011. Det er to kokebøker hun tidligere har utgitt som er slått sammen til én. Den er hyggelig å lese for oss som liker å bla i kokebøker, og innimellom spennende oppskrifter og flotte bilder har hun krydret stoffet med gode tips og kloke tanker.

Første gang jeg smakte den, var hos min mor. Jeg var student, kom hjem på besøk, det var sommer og varmt og bordet var dekket ute. Kald suppe, sågar med isbiter i som langsomt smeltet og la små vanndammer i suppen var en merkelig greie, syntes jeg. Og likte best brødet hun serverte til…

Nå er det ikke så merkelig lenger, og i raw food-verdenen er det jo bare slik mat som gjelder. Men isbitene utelater jeg fortsatt. De vanndammene er og blir feil for meg.

Derimot er det deilig å strø over salte ristede kjerner og frø, smått opphakkede biter av det du måtte ha tilgjengelig, som for eksempel buketter av brokkoli, stangselleri i tynne skiver, vårløk, paprika (gul og oransje gjør seg godt mot den varmrøde suppen).

Og har du tid og mulighet, så smaker det også godt med rundstykker laget av ”Cornells Alternativ, grov type”. (Jeg har nevnt dette merket før, men det er så bra at jeg må skryte litt til 😉 ) På www.cornells.no finnes oversikt over hvor dette melet selges (også på nettet), innhold og hva det er godt for. Det er godt for mye; Økologisk, fritt for gluten, med masse sunne ingredienser og lavt karbohydratinnhold.

GAZPACHO – oppskrift
(Til 4 personer)

350 gram modne tomater eller økologiske tomater på boks
½ stor rødløk, hakket
2-3 fedd hvitløk
1 stor rød paprika, uten frø, hakket
1 agurk, uten kjerne og skall
2 ss olivenolje
4 ss sitronsaft
salt og pepper

Ha alle ingrediensene i en blender eller food processor
og kjør til massen har en fin purékonsistens.
Smak til med salt og pepper.
Settes i kjøleskapet til den skal spises.
Den delikate fargen blir slik takket være alle de røde ingrediensene,
og faller du for fristelsen til å putte noe grønt i, som avocado eller purre eller skallet til slangeagurken, er den ikke så spennende å servere til gjester lenger….
Jeg synes suppen ble akkurat passe tykk uten noe ekstra buljong i,
slik mange oppskrifter har.
Rødløken gir den ”sting”, og ta i mer av den om du synes den smaken bør komme mer frem.
Sett frem tilbehøret i små skåler ved siden av
– som brød, oliven og fint oppdelte biter av ulike grønnsaker.

Da er det servert!

/!\ error getUserMedia.