Artikkel

gomasio med svarte sesamfrø
Gomasio er svarte eller brune sesamfrø ristes i panne til de begynner å poppe. Kvernes med havsalt i blender eller med morter, og vips har du deilig næringsrikt krydder.
Det tar deg TO minutter å lage! Kjappere oppskrift som gir mer langvarig glede, skal en lete lenge etter. Strø gomasio over alt som kler saltsmak, og i tillegg får du en nøtteaktig og god smaksopplevelse som hever smaken på nesten hva som helst. Prøv det gjerne på en supersalat med olivenolje, grillmat, supper, paier, gryter, pålegg, sobanudler med natto……..

Sesamfrø er rike på protein og mineraler som kalsium og jern. Svarte sesamfrø er en spesiell variant av sesamfrø. En god, økologisk variant kan bestilles her på AltShop, hvor frøene beskrives slik:

«Svarte sesamfrø har vært brukt i kinesisk medisin i flere hundre år, blant annet som et immunstimulerende frø og fordi det er så mineralrikt. Frøene inneholder en rekke mineraler. Svarte sesamfrø har et svært høyt innhold av kalsium, fosfor, magnesium, jern og sink, samt vitamin B1. De inneholder fytosteroler forbundet med reduserte nivåer av kolesterol. Sesamfrø er en god kilde til kalsium. Sesamfrø inneholder en høy mengde av antioksidanten fytinsyre. Næringsstoffene av sesamfrø blir bedre absorbert dersom de blir malt eller pulverisert.»

Jeg har forstått det slik at dersom de bløtlegges noen timer før bruk, vil oksalsyren de inneholder, og som hindrer opptak av kalsium, brytes ned. Men er litt usikker på om dette er riktig, så si gjerne fra om du kjenner til dette! Uansett vil bløtlegging være bra med alle slags nøtter og frø, fordi det bryter ned antibeitestoffer. (Som er et giftstoff planten produserer for å unngå å bli fortært.)

Jeg ser at det i diverse gomasio-oppskrifter står at man skal bruke de svarte eller brune typene, og ikke de som er avskallet. De avskallete er mindre næringsrike. Som med brun og hvit ris. De hvite er som regel lettest å få tak i.

Nok prat, nå må vi bruke to minutter på kokking 🙂


GOMASIO – oppskrift
(lånt av svenske kokebokforfatter Inga-Britta Sundqvist)

250 gram svarte sesamfrø med skall (eller brune)
20 gram uraffinert havsalt

Rist sesamfrøene over middels til svak varme i tørr stekepanne.
Rør hele tiden, så de ikke blir brent.
De er ferdige når de begynner å smelle.
Mal frøene sammen med saltet i en food processor eller morter.
La kjølne før de oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet.

Gled deg over godt, sunt og hjemmelaget krydder. Lenge!

PS: Følg bloggen på Facebook og Instagram for mer inspirasjon! Takker for likerklikk og delinger her! Selv om antallet ikke oppdateres automatisk, vises det når lenken lastes på nytt.

/!\ error getUserMedia.