Artikkel

Gresskarsuppe uten melk

Ojojoj…. Plutselig forsvant det flere uker uten at jeg fikk laget et nytt innlegg her.
Litt frustrerende, men prøver å tenke at dette gjør jeg fordi det er moro. Det skal ikke være pliktbasert.

Tankene har riktignok ofte kretset om mulige innlegg, og jeg har laget flere porsjoner med matmuffins som jeg håper snart er gode nok for en seriøs presentasjon. Og da jeg var i selskap med en dedikert steinaldermatspisende gjeng, smakte bærdesserten så godt at jeg visste den også måtte med her.

Men så kom det et vakkert japansk gresskar, en hokkaido, i ukens grønnsaksabonnementspose. Jeg lagde suppen basert på en oppskrift fra Charlotte Holberg Sveinsen (mer om henne etterpå). Jeg ganget den med tre, byttet kremfløte mot kokosmelk og tok med suppen til en større slektsamling i helgen. Der fikk den masse, masse skryt 🙂  Den er spennende i fargen, litt søtlig i smaken, ganske mektig og veldig mild og barnevennlig.

Kokebokforfatteren er ildsjelen bak Skafferiet (  http://skafferiet.no/  )  på Helgøya i Mjøsa. Hun har laget en nydelig landlivsbutikk og café med den lekreste hjemmelagde maten, noe er økologisk og mange av råvarene er fra nærområdet. Charlotte er opprinnelig skuespiller, men da hun fant kjærligheten på landet, har de kreative talentene hennes blitt kanalisert til å lage kokebøker, dikte mat, skape en sjarmerende atmosfære i den omgjorte tjenesteboligen og finne fram til masse spennende varer som selges i butikken og på nett.

Konseptet hennes er blitt så vellykket at folk reiser i mange timer for komme dit, sitte under epletrærne i hagen, ta en kaffe og en nybakt kake. Og kanskje handle med seg benken de sitter på, en stol eller et hagebord. For den dyktige kremmeren har laget et konsept der nesten alt er til salgs av det du ser.

GRESSKARSUPPE – oppskrift
(4 porsjoner)

Litt olje (f.eks. raps eller kokos)
450 gram gresskarkjøtt
2 løk
5 dl god kraft
4 dl kokosmelk (ikke lettvarianten)
en skvis sitronsaft
salt og pepper etter smak

Vask og del gresskaret og skrap ut frøene med en skje.
Del gresskarkjøttet i terninger. (På hokkaido trenger man ikke fjerne skallet.)
Skjær opp løk og fres den i en gryte med litt olje sammen med gresskarterningene.
Når grønnsakene er møre, eller litt før, kan noe av væsken helles i, (bør dekke grønnsakene med noen cm). Da blir det enkelt å mose med en stavmikser.
Kjør massen til purékonsistens med mikseren.
Tilsett resten av kraften og kokosmelken.
La putre noen minutter og smak til med salt, pepper og saft fra sitron.

Charlottes tips er å servere noe salt sammen med den litt søtlige suppen, som salt brød. Da smaker det enda bedre. Jeg hadde saltristede gresskarkjerner og solsikkefrø, det passet fint til. Oppskriften finner du under «Snacks» på disse sidene.

Ha det fint og lykke til om du prøver deg på denne enkle og velsmakende suppen!

 

 

 

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.