Artikkel
Det er ikke så avansert å lage en veggisburger. Ikke tar det så lang tid heller. De kan smake saftig, godt, krydret eller mildt, og være ganske myke. Å få dem faste, litt sånn som en kjempemanipulert ferdigkjøpt soyaburger, eller en som er laget av kjøtt, det er derimot verre. I alle fall om de skal ha høy næringsverdi.
Jeg ble inspirert til å lage denne etter en grillburgeroppskrift på www.vegetarbloggen.com
Der skriver matproffe Mari Hult at det er brødsmuler som er hemmeligheten. Jo mer brød, jo fastere blir den.
Denne fikk erstattet brødsmulene med flak av quinoa. De er næringsrike, har mye protein og har god bindingsevne, selv om de ikke inneholder gluten. Den milde smaken gjør at de sklir godt inn i deigen uten å gjøre noe stort vesen av seg. Riktignok etterlater de noen hvite prikker i overflatestrukturen på burgeren. Det er vel det eneste minuset.
Helsepersonell for plantebasert kosthold (Hepla)
Apropos grønn og helsebringende mat: Sjekk gjerne ut nettstedet www.hepla.no !
Hepla er en ideell organisasjon. De ønsker å være et kompetansesenter og et nettverk for fagpersoner med kunnskap om vegetarisk kosthold og ernæring.
De har også en inspirerende Facebookside: https://nb-no.facebook.com/heplanorge
De skriver: «Plantebasert kosthold har flere helsefordeler og har bl.a. derfor økende popularitet i hele verden. Det er mange leger, ernæringsfysiologer og annet helsepersonell i Norge og andre land som selv har valgt å spise plantebasert (er veganere, vegetarianere, pescovegetarianere, semivegetarianere og fleksitarianere) og mener det vil være gunstig med et redusert inntak av animalske produkter og bevegelse i retning av et mer plantebasert kosthold.»
Styremedlem og en av primus motorene i Hepla er legen Tetyana Kalchenko. Hun sendte meg nylig lenker til to undersøkelser som understøtter at et kosthold basert på mest basedannende ingredienser kan være bra for helsen.
Den første er en studie som skal være den første «ordentlige» studie om syre-base belastningen: «Public health implications. This is the first prospective cohort study to show that a dietary acid load is directly associated with an increased risk of type 2 diabetes. From a public health perspective, dietary recommendations should not only incriminate specific food groups but also include recommendations on the overall quality of the diet, notably the need to maintain an adequate acid/base balance.»
http://www.nutrinfo.com/biblioteca/documentos_adicionales/Fagherazzi.pdf
Den andre omhandler nyresten, og innebærer at PRAL-score, det vil si syre-basebelastning-score ikke er «bare tull», forklarer hun. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22649959
Men nå over til oppskriften 🙂
VEGETARISK GRILLBURGER – oppskrift
(Blir fem – seks stykker)
2 medium søtpoteter delt i biter og kokt
1 medium gul løk, oppdelt
2 hvitløkfedd, finhakket
1/4 til 1/2 rød cayennepepper eller 1/2 ts tørket cayennepepper (smak til)
1 flat ts spisskummin
1 toppet ts røkt paprikapulver (eventuelt vanlig paprikapulver)
1 flat ts ingefærpulver
3 dl ferdig kokte røde bønner/kidneybønner
Salt og pepper etter smak
2 til 3 dl quinoaflak
Kok potetene.
Stek løk, hvitløk og krydder.
Ha de kokte potetene, det stekte løkfyllet og mesteparten av de kokte bønnene i en food processor eller mos det med en stavmikser.
Bland inn resten av de hele bønnene og den mengden quinoaflak som gjør det lett å forme burgere av deigen.
Smak til med salt og pepper.
Ganske mye salt gir god smak, her.
Stek i raps- eller kokosolje på ganske høy temperatur til de blir brune.
Frys ned og ta med til neste grillanledning byr seg, om den ikke er rett rundt hjørnet, da!
Nytes med diverse grilltilbehør som en god salat, salsa, guacamole og oliven 🙂