Artikkel

Grønnkålchips

Jeg husker ikke hvorfor jeg ikke har en hel grønnkålåker i hagen!
Som står der irrende grønn og frisk og sterk og frodig. Og utrolig næringsrik.
Uten snegler, spindelvev og småkryp, men selvsagt heløkologisk og fri for giftige sprøytemidler 😛
Sånn at jeg bare, hver gang trangen til snaddersnacksen grønnkålchips melder seg – trasker ut, skjærer av et par blader, marinerer dem i dressingen av olje og krydder, setter stekeplaten i ovnen og tar dem ut noen minutter senere.

En venninne fortalte ganske oppgitt om hennes ene grønnkålplante i sommer. Som aldri ble stor, ikke mellomstor engang. Selv om den ble stelt og pleid etter alle kunstens regler (som egentlig er få, for den er utrolig robust). Så høstet hun omsider den lille saken, og lagde chips av den. Og vips, borte ble den på få minutter.

Det er det eneste problemet med disse chipsene. Nesten umulige å spare på og ta med i gå-bort-besøk. Som jeg skal nå. Men jeg har sysselsatt meg med å skrive dette innlegget, så kanskje jeg greier å styre meg…

GRØNNKÅLCHIPS – oppskrift
(Blir en medium bolle)

2 medium blad grønnkål – eller tre små blader

75 – 150 gram pinjekjerner –  bløtlagt en times tid eller mer (bløtlegging kan utelates)
1 ts havsalt
2 – 5 ss olje (f.eks oliven, sesam eller kokosolje)
1 ss sitronsaft
1 ss lønnesirup
3 ss vann
1 ts hvitløkspulver ( – kan utelates)

Sett stekeovnen på 175 grader.
Skyll grønnkålbladene.
Plukk av passende chipsbiter og legg dem på et tørt klede.
(Stilken kan ikke brukes)

Tørk dem godt med kledet, da sitter marinaden bedre på.

Miks ingrediensene til marinaden med stavmikser eller annen kjøkkenmaskin.
Massen skal være som en tykk grøt, regulér eventuelt med vann.

Legg marinaden i en bolle.
Hell over grønnkålbitene.
Bruk en slikkepott eller hendene til å dynke alle bladene ordentlig.

Fordel bitene utover en bakepapirkledd plate.
Sørg for at de ikke ligger oppå hverandre.

Stek mellom fem og ti minutter, til de begynner å bli SVAKT brune.
Det lønner seg å være i nærheten av ovnen og sjekke med jevne mellomrom.
De blir veldig fort svidd.

De blir utrolig nok knasende sprø. Du kan eventuelt vende på de som ikke er blitt det og la tørke videre på 100 grader i ovnen med døra på gløtt til de er ferdige.

Smaker best med det samme. Noe som ikke er noe stort problem 😉

Bare prøv, ikke gjør som meg – jeg hadde hørt om det i åresvis, at det skal være så snaddergodt. Når jeg endelig gjorde det, skjønner jeg ikke hvorfor jeg utsatte det… 🙂

Passer forresten veldig godt som burgertilbehør – kanskje noen av disse kan friste?

 

 

 

 

/!\ error getUserMedia.