Artikkel

Har du en god buljong eller fond i huset, er det stor sjanse for at god mat blir enda bedre!
Her får du oppskriften på en variant som gir ren smak av grønnsaker og sopp. I motsetning til de du får kjøpt, som inneholder mer eller mindre tvilsomme tilsettingsstoffer. Skikkelig umamismak er aldri feil i fond og buljong, og her kommer den fra både sopp, tomater, rotgrønnsaker og krydder.

Hvis du ikke har en helg til disposisjon til å la det hele koke inn til den mest høykonsentrerte smaken av ekte fond (selv om jeg kan love at det eneste du trenger er jo bare å holde deg hjemme, og bonusen underveis er en nydelig duft i huset), så er det bare å velge buljongvarianten.

Ekspertene sier at fond er perfekt til sauser, wok og kraftige gryter, mens buljong er fin når du lager supper og koker pasta, quinoa, ris, risotto og nudler.
Jeg synes den rike smaken av fond passer overalt. Jeg lagrer den som isterninger og tar frem mengde etter hvor kraftig jeg vil ha det. Veldig praktisk med de konsentrerte smaksbombene som man bare plopper oppi gryta, og det er jo ikke verre enn at man regulerer mengden terninger etter hvor kraftig smak det skal være.

I en gresskarsuppe til fire personer brukte jeg nylig tre slike isterninger. Så disse omtrentlige 50 isterningene du får om du går for fond, varer en god stund.

GRØNNSAKSBULJONG OG -FOND – oppskrift
(Blir ca 6 dl fond eller ca 50 isterninger)

2 til 2,5 liter vann
1 fennikkel, i skiver
4 gulrøtter, i biter
2 selleristenger, i biter
2 gule løk, skrelt og skivet
1 purre, i biter
250 gram sjampignon eller annen sopp, i biter, hvis stor
2 tomater, godt modne, i kvarter
1 rød chili, uten frø, i skiver
1 ss ingefær, skrelt og hakket
6 hvitløksfedd, knust
2,5 dl frisk bladpersille eller løpstikke, lett sammenptresset
1 ss gurkemeiepulver

1. Ha de klargjorte grønnsakene i en stor kjele og fyll opp med vann til det dekker godt.
2. Kok opp.
3. Skum av.
4. Ha i  urter og krydder.
5. For buljong: La småkoke uten lokk en time. Sil av og avkjøl. Frys ned i for eksempel kartonger.
5. For fond: La småkoke uten lokk i flere timer, gjerne fire-fem. Sil av, og fortsett å la det koke inn til du har omtrent 6 dl igjen. Avkjøl og ha det over i isbitposer eller -former.


Tips:

* Smak til med salt innen retten serveres, siden det ikke er noe salt i buljongen.
* Grønnsakene kan fint brukes til mat om du går for buljongvarianten. De kan sikkert det om du velger fond, også, selv om jeg tipper at da har de fleste næringsstoffene forsvunnet ut i kokevannet(?)

/!\ error getUserMedia.