Artikkel

Jeg hadde lyst på et rent grønnsaksbuljongpulver. Med lite salt, uten gluten, uten MSG og næringsgjær og smaksforsterkere og oljer og ymse tilsettingsstoffer. Jeg fant det ikke noe sted, og tenkte at da får jeg lage mitt eget. Etter å ha hatt tanken i bakhodet altfor lenge, i tillegg til at den har  ligget like lenge på en blokk dedikert Pranava, (for alle ideene som stadig ramler inn i hodet,) så gjorde jeg det i ettermiddag. Og så gikk det så utrolig mye raskere enn jeg hadde trodd, og smakte så godt, så godt.

Jeg var så heldig i høst å få tre kilo kantarell av en naturelskende sankervenninne. (Sjekk gjerne ut den fine Instagram-kontoen hennes her, full av vakre bilder, kloke, humoristiske og velformulerte betraktninger) Jeg tørket halvparten av soppen, med tanke på prosjekt hjemmelaget buljongpulver. Dessuten holder den seg veldig lenge på den måten, og er lett å oppbevare.  Sopp gir masse dybde og god umamismak, så den er en super ingrediens her.

Likedan er det med soltørkede tomater, de tilfører masse god umami. (Jeg hørte nylig at faktisk er det 20 prosent av oss som ikke kan kjenne smaken av umami, de skulle bare visst hva de går glipp av.) I denne oppskriften er det omtrent fire deler sopp, fire deler soltørket tomat og de resterende to delene består av krydder. Hvis du tilfeldigvis kommer til å bli en storprodusent av hjemmelaget grønnsaksbuljongpulver fremover, er tipset mitt at du nesten ikke kan mislykkes om du fordeler det slik, og ellers bare tar i de «brune» krydderne og tørkede urtene du liker. Mer av de milde, og litt mer forsiktig av de som har sterkere smak. Løkpulver, hvitløkspulver er kjekt å alltid ha med. I tillegg kan det nok være bra om du får med enten gressløk, løpstikke, persille eller dill.

Denne versjonen oppleves mildere enn ferdigkjøpte pulvere, blant annet fordi den ikke inneholder mer salt enn det som fulgte med de soltørkede tomatene. Jeg testet det ut på en suppe i ettermiddag, og tok to teskjeer av pulveret til en liter vann, mens med en kjøpebuljong ville det nok holdt med én. Men det vi får her er dobbel dose av sunne, nærende og styrkende ingredienser, uten gruff av noe slag.

Grønnsaksbuljongpulver er supert å bruke når du for eksempel lager dine egne vegetarburgere, supper, gryter, pålegg, sauser. Just do it!

GRØNNSAKSBULJONGPULVER – oppskrift
(Blir omtrent 2,2 dl)

30 gram tørket sopp
30 gram soltørket tomat (ikke i olje) ( ca 15 stk)
3 ss løkpulver
1 ss hvitløkspulver
1 ss kokossukker
2 ss gressløk, tørket
1 ss persille, tørket
1 ts oregano, tørket
1,5 ts røkt paprikapulver
1 ts paprikapulver
1 ts muskat, malt
1 ts sennepspulver
1 ts gurkemeie, malt
1 ts koriander, malt
1/2 ts svart pepper, malt
1/2 ts ingefær, malt
1/2 ts allehånde, malt
1/4 ts cayenne, malt

1. Ha først soppen i en blender og kjør til finmalt, ca ti sekunder.
2. Grovhakk de soltørkede tomatene, og kjør dem i blenderen sammen med den pulveriserte soppen, i omtrent ti-femten sekunder.
3. Ta alle krydderne i blenderen (sammen med den finmalte soppen og tomatene) og kjør alt til fint pulver, omtrent ti-femten sekunder. (Tror det lønner seg å ikke kjøre for lenge, da kan det muligens bli varmt og klumpe seg.)
Du vil få et brunt og godt blandet pulver der alt er knust, unntatt noe av den tørkede gressløken.

/!\ error getUserMedia.