Artikkel
Dette er saftige rundstykker med salte, små smaksbomber av soltørket tomat.
De er raske å lage – det er bare å røre sammen og legge dem på stekeplaten, siden vi bruker bakepulver i stedet for gjær.
Du kan droppe tomatene om du vil, disse blir gode, uansett. Ikke mist motet om du smaker på deigen. Det rå kikertmelet (også kalt besan) blir helt annerledes og veldig godt på smak etter stekingen.
Disse påleggene kan kanskje passe godt til?
Ost av kokosmelk/havremelk
Nokrell i tomat- bedre enn makrell i tomat
Tunfusksalat – vegansk salat mistenkelig lik tunfisksalat
Rød bønnepostei med gresskarkjerner og oregano.
Rundstykkene ble til etter inspirasjon fra den fine kokeboken «Siljes reise», og her er blogginnlegget med den originale oppskriften.
GROVE HAVRERUNDSTYKKER MED TOMAT – oppskrift
(16 stykker)
8 dl vann
2 ss olivenolje
4 ss chiafrø
3 ss soltørket tomat, finhakket
4 dl havregryn, glutenfri
4 dl linfrø, malte
4 dl kikertmel
1/2 – 1 ts havsalt
2 ss bakepulver (Ja, det er mye, og de hever faktisk! Men er like gode om de ikke hever så mye, og du begrenser til f eks 2 teskjeer!)
1 ss Fiberhusk
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme
1. Finhakk de soltørkede tomatene så smått du kan. (De utvider seg under stekingen.)
2. Ha vann, olje, chiafrø og soltørkede tomater i en stor bakebolle, og rør rundt et par ganger.
3. Tilsett resten av ingrediensene og rør litt innimellom, slik at alt blir godt blandet underveis og til slutt.
4. Legg deigen på et (kikert-)melet underlag og del den i 16 biter. (Den er klissete som tykk havregrøt)
5. Ta olivenolje på hendene for hvert rundstykke du former. (Da blir det lettere å forme dem glatte, og oljen bidrar til penere stekeskorpe.) Legg dem på smurt eller bakepapirkledd stekeplate.
6. Stek midt i ovnen i omtrent 35-40 minutter, til de begynner å bli mer eller mindre brune.
7. Legg på en rist til avkjøling, med et kjøkkenhåndkle over, så blir ikke skorpen så tørr.
Spis saftige, varme rundstykker med sprø skorpe av hjertens lyst, med et pålegg du liker – eller uten. De kan fryses. De kan lages større og brukes til burgerbrød – da kan du droppe de soltørkede tomatene, som antakelig bare vil konkurrere i smak med burgeren og tilbehøret. De kan spises til salat og suppe, supre som niste og til å ta med på besøk der det ikke serveres glutenfritt/vegansk/allergivennlig mat. Jeg innbiller meg at de blir likt av alle, så det er sikkert lurt å ta med nok, så alle får. Disse ble nettopp fryst ned, så steker jeg dem litt til når jeg tar dem frem igjen, de har jo litt å gå på når det gjelder gyllenbrun stekeskorpe 🙂