Artikkel

guacamole med hampfrø-1

Når du vil ha et raskt måltid på 1-2-3.
Når du er kjempesulten og trenger noe som gir god metthetsfølelse, er sunt og nærende, fritt for gluten og raske karbohydrater.
Når du har en avokado liggende, en pose med hampfrø og en god wrap.
DA må du bare lage denne!

Jeg liker disse wrapsene fra IHerb. De smaker godt og er faste og lette å fylle med alt fra peanøttsmør med bananskiver og kanel til burgere eller en god røre som for eksempel hummus, bønnepostei eller guacamole. De er laget av kokos og tørket på lav temperatur. Rå, glutenfrie og gode. Ja, de er dyre, så jeg spiser dem med andakt sånn en gang i blant.

Hampfrø (gjerne også hampmel) er også ideelt å ha tilgjengelig, synes jeg. Jeg kjøper disse fra IHerb. Mild og god smak, veldig næringsrike. Også de er glutenfrie. Hvis du er usikker på om du får i deg nok protein, er disse blant de få plantebaserte matvarene som gir fullverdig protein. Antakelig er det en overdrevet frykt at vegetarianere ikke får i seg nok protein. Det følgende er hentet fra Store medisinske leksikon, oppdatert 2015.

«Det finnes  tjue aminosyrer som er byggemateriale for proteiner i levende organismer. Bare planter er i stand til å lage alle disse tjue aminosyrene. Dyr, inkludert mennesker, kan lage omtrent halvparten av dem, resten må de skaffe seg fra planter.

Av de tjue aminosyrene som menneskekroppen trenger til å bygge opp proteiner, er det åtte som ubetinget må tilføres gjennom maten. Disse åtte kalles essensielle aminosyrer. De andre tolv (ikke-essensielle) kan organismen lage selv, om nødvendig med essensielle aminosyrer som utgangsmateriale. De åtte essensielle aminosyrene for mennesket (og de fleste pattedyr) er: valin, leucin, fenylalanin, tryptofan, lysin, isoleucin,metionin og threonin. Det spiller ingen rolle for kroppen hvilke matvarer disse aminosyrene forekommer i. I fordøyelsessystemet blir alle proteiner, både animalske og vegetabilske, til aminosyrer. Disse suges opp av tarmen, føres med blodbanen rundt i kroppen og blir til byggematerialer for kroppens egne proteiner. Alle cellene i kroppen må bygge opp sine egne proteiner.»

Og da har vi sikkert ventet lenge nok – på tide med et superraskt lite måltid, som eh…inneholder omtrent ti gram protein 😉

GUACAMOLE MED HAMPFRØ – oppskrift
(1 porsjon)

1 avokado
nykvernet salt og pepper
1 ss sitronsaft
et lite dryss malt cayennepepper eller paprikapulver
et par dryss hvitløkspulver
3 toppede ss hampfrø

Bittelitt hakket rødløk og noen hampfrø til garnityr.

1. Del avokadoen i to, vipp ut steinen, skrap ut kjøttet og ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene.
2. Mos med en gaffel.
3. Legg avokadorøren i en wrap,
dryss eventuelt over litt hakket rødløk, noen hampfrø og paprikapulver,
og kos deg 🙂

 

/!\ error getUserMedia.