Artikkel


Kan en salat være usunn, spør du kanskje? Det er vel bare grader av det, alt etter tilbehør, dressingtype, ingredienser og mengde. Blandet med ulike meninger om hva som er sunt og ikke. Litt som en salat, det også, egentlig 🙂

Her er i alle fall den måten jeg pleier å gjøre det på, når flest mulig næringsstoffer skal komme sammen med god smak og fristende utseende.
Jo mere vi spiser av den, jo bedre. De aller færreste av oss får i oss nok, og fyller heller opp med andre ting som metter raskere og frister mer.


Jeg pleier å fylle halve bollen eller fatet med spinatblader. De er milde på smak, kan kjøpes ferdigvaskede og er veldig næringsrike. Alle slags typer bladsalat er fint, og en miks av flere gir fine fargenyanser og flere smakstoner. Litt ruccola gir godt sting av pepper/sennep, noen finhakkede grønnkålblader gir konsistens og jordaktig smak, hodesalat gir en mild og litt saftig fornemmelse. De ferdig vaskede salatmikseposene fra butikk er supre, om du ikke er så flink eller heldig at du kan høste bladsalater fra egen avling, da.

Finhakket agurk, en raus porsjon, gir saftighet og tyngde til salaten. Omtrent halve salaten utgjøres av agurk og salatblader.

Så er det alt det andre: De bidrar med konsistens, farge, smak og massevis av næringsstoffer. Vi trenger dem mer enn  noen gang. Både på grunn av pandemien, men også generelt. Jorden er mer utarmet og næringsinnholdet i maten er blitt fattigere, vi stresser mer og lever under mer forurensning, og dette bidrar til at kroppen må ha mer hjelp for å holde oss friske.

Finhakket er bedre enn store biter i salat, prøv med en eller flere av noen av disse: For eksempel stangselleri, brokkoli, blomkål, asparges, tomat, rødkål, gulrot. Liker du soltørket tomat er det også med på å gi god smak og tyggemotstand.

Hurtigsyltede grønnsaker er deilig i – en del sitron, to deler søtning (f eks lønnesirup), og tre deler vann helles i et glass med en eller flere av disse: hakket løk, skivet reddik, blomkål eller andre porøse grønnsaker som raskt tar til seg smak. Lages først, tilsettes salaten til slutt, så får det marinert seg.

Du kan også blande inn ovnsbakte grønnsaker, det smaker nydelig og gir mer variasjon. Finn frem for eksempel søtpotet, potet, gresskar, kepaløk eller rødløk, skrell og del i like store biter, bre utover bakepapirkledt stekebrett og ovnsbak på 180 grader til mørt og gyllent. Kanskje vil du legge til sopp eller kokte kikerter innimellom og krydre med salt og urter, det gir en mer mettende salat og med større variasjon i konsistens.

Tang kan være smart å drysse over. Prøv å rist den litt i panne for sprøere konsistens, eller spis den som den er. Jeg liker finhakket rødtang (søl) best, men findelte noriark (som brukes til sushi) er også gode. Tang gir den salte havsmaken og beriker oss med blant annet det viktige mineralet jod, som vi alle er i underskudd på.

Du får en ekstra boost mot virus og bakterier om du drysser over friske urter. Urter ble blant annet brukt i oldtidens Egypt for å balsamere mumier, de visste hvilke kraftfulle konserverende og bakteriedrepende egenskaper urter hadde allerede da. Ellers er det også både smart og smakfullt å finhakke eller rive skrelt hvitløk og gurkemeie. Finhakket rå løk, rød chili og skrelt og finhakket ingefær er også nærmest for medisin å regne. Enten kan de has i dressingen eller strøs over salaten til slutt. Generelt er det lurt å bygge opp salaten slik at jo mindre biter, jo høyere opp i salaten legges de.

Granateplefrø gir nydelig smak og farge. Når du først er i gang med å skrelle et granateple, kan det være lurt å skrelle litt ekstra som du kan oppbevare i et glass i kjøleskapet til påfølgende friske salater. Det holder seg veldig godt, antakelig på grunn av alle antioksidantene som igjen kommer oss tilgode.


Noe søtt i salaten er kjempegodt, gir saftighet og tilfører enda mer næring. Enten kan det gjøres enkelt ved å drysse over tørket frukt som rosiner, eller del opp frukt du liker, som pære, appelsin, eple, druer, mango, ananas, banan. Eller friske bær, som bringebær og jordbær.

En god dressing er prikken over i-en, og gjør på mange måter hele salaten. Her er oppskrift på fire enkle og sunne salatdressinger.

Hvis du er redd du ikke blir ordentlig mett, så hjelper som sagt de ovnsbakte grønnsakene veldig, eventuelt bakt hele, som potet eller søtpotet. Eller spis salsa, guacamole eller hummus til, det er deilig. Her er en god hummus basert på kikerter. Kikerter metter godt, men har ikke det samme høye næringsinnholdet som du får fra de friske salatingrediensene.

Noen generelle tips:
Jeg kjøper økologisk så sant det er mulig, så slipper jeg sprøytemiddelrester og får varer med et høyere næringsinnhold. Jeg har dessuten et grønnsaksabonnement fra en biodynamisk gård. Det siste er veldig smart, det gir mye større bredde i kostholdet enn om jeg bare skulle ha gått i butikken og valgt de samme tingene hver gang.  Og så er det veldig hyggelig og meningsfylt å støtte lokale bønder.

Om du ikke finner økologisk eller ikke synes du har råd, så finnes det lister på nettet over hvilke matvarer som er mest sprøytet, og da kan du eventuelt holde deg unna dem eller velge å kjøre øko på de mest utsatte. Eller skrelle dem og helst velge de med tykt skall.

Det går an å kjøre salatblandingen noen runder i food processor og spise det finhakkede innholdet med skje. Det går litt raskere, og man slipper all tyggingen. Og det går an å ha ingrediensene i en smoothie-maskin og drikke dem. Kanskje med litt ekstra appelsinjuice i for mer flytende versjon. Det smaker fortsatt godt, tro det eller ei, selv om det unektelig føles litt rart 🙂

Er du ikke glad i bladsalat, men ønsker å kunne spise det likevel, så er denne rå spinatsuppa kjempegod, den er i hovedsak laget av masse spinatblader, og kan spises som suppe med finhakket agurk eller aromatsike friske urter over, som oregano eller basilikum.

Om du trenger inspirasjon til hvorfor akkurat det eller det er bra for deg, så ta et google-søk. Finner du det engelske ordet i tillegg, blir det mye morsommere, det er utrolig hvor mye som er undersøkt og ment om det aller meste. Jeg liker å google navnet sammen med medical medium. For eksempel tomato + medical medium. Det kommer opp masse inspirerende om hva den inneholder, hva den virker for, hvordan den påvirker oss, i tillegg til mange fine oppskrifter.

Har du tips til hvordan sunn salat kan smake skikkelig godt, så kom gjerne med dine innspill! Det er så mange måter å gjøre det på, og kanskje har jeg glemt noe essensielt? 🙂

/!\ error getUserMedia.